Na Strossmayerovom trgu u Križevcima obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Patronažna zdravstvena zaštita Križevci danas je u Križevcima obilježila Nacionalni tjedan dojenja.

Na štandu na Strossmayerovom trgu dijelili su promotivne materijale i govorili o važnosti dojenja. Viša medicinska sestra, patronažna sestra Doma zdravlja Valentina Mikulčić kaže kako se Nacionalni tjedan dojenja svake godine tradicionalno obilježava u listopadu. Cilj je ukazati na dobrobit dojenja za majku, dijete i cjelokupnu zajednicu.

– U suradnji s našim majkama, trudnicama i rodiljama promoviramo svijest o važnosti i dobrobiti dojenja. Ove godine Nacionalni tjedan dojenja obilježava se uz slogan “Omogućavanje dojenja – činimo razliku za zaposlene roditelje”. Na štandu smo pripremili promotivne materijale te zahvaljujem našim sponzorima na tome. Dojenje se često opisuje kao najbolji izbor za majku i dijete, najzdraviji početak s ciljem promicanja dobrobiti dojenja na sve aspekte zdravlja, i djeteta i majke – rekla je Mikulčić.

Pedijatrica Zdenka Škorić Kovačić ističe kako je obilježavanje Nacionalnog tjedna neophodno i ima veliku vrijednost.

– Kao pedijatar s dugogodišnjim iskustvom, nažalost moram konstatirati kako je dojenje u stalnom padu. Grad Križevci se bavi senzibiliziranjem roditelja i javnosti da je dojenje neophodno i nema alternativu. Naši preci su znali da majčino mlijeko može nahraniti i imunizirati svijet, te spriječiti razvoj velikog broja bolesti, čak i malignih. Dobrobiti dojenja su emocionalni razvoj, prva socijalizacija te razvoj intelektualnih i kognitivnih funkcija. Žao mi je što je dojenje u padu, pa majke pribjegavaju hranjenju kravljim mlijekom i izbjegavaju cijepljenje. Zato imamo problem s komprimitiranim imunitetom kod cjelokupnog stanovništva. Majčino mlijeko je benefit za cijeli život. U Križevcima radi stručni tim koji može pomoći majkama kod svih problema te apeliram na roditelje da ne odustaju od dojenja, ako se prije nisu savjetovali sa stručnom osobom – rekla je Škorić Kovačić.

Današnju akciju u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja podržao je i gradonačelnik Mario Rajn.