Najavljena 16. Velika martinjska špelancija – Županijsko martinje

U organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije u prostorijama Vinarije Kostanjevec održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena 16. Velika martinjska špelancija – Županijsko martinje koje će se održati 4. studenog u Koprivnici na Crnoj gori, u objektu Avalon s početkom u 18 sati.

Pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev kazala je kako će sudjelovati 14 udruga vinara i 16 vinara s područja Koprivničko-križevačke županije, a posebni gosti će biti Vinarija Coner iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja je zajedno sa TZ Bjelovarsko-bilogorske županije ovogodišnji partner manifestacije. Nakon programa „vinode“ koja će okupiti 50-ak vinskih biskupa, uslijedit će degustacija vina od 19 sati, a posjetitelji će uz donaciju od 10 eura imati prilike kušati širok raspon raznovrsnih vina.

IMG 3333

Manifestacija i ove godine ima humanitarni karakter i sav prikupljeni iznos uplatit će se Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije. Prošle smo godine skupili 16.300 kuna i time nažalost nismo riješili sve probleme ove udruge, no ipak smo im pomogli. Donacija će na manifestaciji biti simbolična i iznosit će 10 eura, a svaki posjetitelj će dobiti svoju čašu i neograničenu degustaciju vina“, pojasnila je Sočev te zahvalila svim partnerima koji sudjeluju u organizaciji

Župan Darko Koren, ujedno i predsjednik TZ KKŽ, istaknuo je kako značajan doprinos razvoju turizma na našem području daju privatne inicijative kao što je Vinarija Kostanjevec te manifestacije koje se organiziraju na području cijele županije pri čemu je zahvalio svim turističkim zajednicama, udrugama i JLS-ovima na velikom trudu koji ulažu cijele godine.

IMG 3378

„Mislim da smo u dijelu vinogradarstva sveukupno u zadnjih 15-ak godina napravili veliki iskorak, tome su doprinijele i udruge, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, pa i mi ovom Martinjskom špelancijom. Manifestacija se temelji na tradicionalnim regulama koje su poznate i izvan granica prostora Podravine i Prigorja jer svi znaju za naše štatute i regule koje se ovdje već tradicionalno stoljećima održavaju. To je mali doprinos grani ovog gospodarstva koje sigurno ima velik prostor za napredak, no puno je tu ulaganja i prepreka, nije lako ljudima koji se time bave jer to je i tvornica pod vedrim nebom s puno faktora koji ovise o uspjehu i konačnom rezultatu“,  zaključio je župan te pozvao sve da se odazovu na manifestaciju.

20231025 101544

Prisutnima su se obratili i Velimir Briški, predsjednik Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja Fran Galović te potpredsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, koji je poručio da su vinari spremni za manifestaciju, zatim Miroslav Mačković, predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije koji je zahvalio na pomoći i donacijama, domaćin Goran Kostanjevec koji je naglasio da su vinari s područja županije dokazujemo sa svojim vinima dokazali kvalitetu brojnim domaćim i inozemnim nagradama te da se tradicija vinogradarstva i podrumarstva mora nastaviti.  

Ante Galić ispred Vinarije Coner je izrazio zadovoljstvo što će sudjelovati i predstaviti vina s Bilogore, a poziv svima je uputio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zahvalio Turističkoj zajednici KKŽ i  Županiji na zajedničkim naporima kojima se  Podravina i Prigorje brendiraju  kao zanimljiva turistička destinacija.

IMG 3395

Nakon konferencije za medije kratkim nastupom sve su razveselili članovi KUD-a Gruntovec te Krešimir Blažek kao martinjski biskup, a za ukusan martinjski meni se pobrinuo Tihomir Želimorski iz obrta Stari zanati