Održan 20. Medveni den: Trg sv. Jurja prepun pčelica, najboljeg podravskog meda i sunca

Po 20-ti puta glavni gradski trg u Đurđevcu je na jedan dan bio najslađe mjesto u Gradu Picoka i Đurđevačkoj Podravini. 20. po redu Medveni den, koji je u sklopu Jeseni u Đurđevcu organizirala TZ Đurđevac u suradnji sa Pčelarskom udrugom “Bagrem” i Klasterom pčelara Podravine, okupila je 30-tak pčelara s područja grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine te opravdala i ove godine epitet najslađe manistacije. Ne samo zbog meda i proizvoda od meda, nego i zbog brojnih najmlađih sudionika koji su je svojim izgledom, kostimićima i nastupima doista zasladili.

U ime đurđevačke pčelarske udruge “Bagrem” prisutne je pozdravio predsjednik Mario Rogoz koji se uz to zahvalio TZ Grada Đurđevca i Gradu Đurđevcu na pomoći oko organizacije ove velike i tradiocionalne manifestacije, te naglasio da je ova godina bila izvrsna za pčelare što se tiče kvalitete meda, ali ne i količina. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo  održavanjem manifestacije.

-Hvala pčelarima koji se brinu za pčele, jer bez njih nema života na zemlji. Podržite ih i kupite pčelinje proizvode i med, upravo sada pred zimu jer na taj način podižete svoj imunitet i zdravlje – rekao je gradonačelnik Janči i podsjetio da se do najboljeg podravskog meda može inače doći svakodnevno u Podravinoteci, koja na gradskoj tržnici u Đurđevcu upravo nudi takav med.

Gradonačelnik Janči čestitao je svim pčelarima, otvorio Medveni den u Đurđevcu i podijelio potom 13 zlatnih i 17 brončanih medalja za kvalitetu. Prema ocijeni Agencije za kontrolu i kvalitetu meda, šampionsku titulu s ovogodišnjeg Medvenoga dena za svoj bagremov med ponio je OPG pčelara Igora Makara iz Virja.

Na ovoj tradicionalnoj  manifestaciju predstavilo se i ove godine 20-tak OPG-a sa svojim proizvodima, poglavito medom i proizvodima od meda, zatim udruge, škole i domaće radinosti sa svojim kreativnim uratcima. U sklopu 20-godišnje tradicije organiziranja ove manifestacije koja je posvećena prije svega podsjećanju  na važnost pčela, meda i vrijednih  pčelara, u središtu pozornosti Medvenog dena bile su pčele i pčelice, med i njegovi proizvođači, a posebice izbor najpčelice, koji je svih godina do sada bila najsimpatičnija i najveselija priredba. Uz pčelice iz grada Đurđevca i susjednih općina, prisutne su svojim nastupima razveseliti  i nastupi djece podravskih dječjih vrtića iz Đurđevca, Molvi, Ferdinandovca, Novog Virja, Novigrada Podravskog, Gole i Kalinovca kao i Zbora OŠ Đurđevac.

Za sve je bio ponuđen i Medeni doručak koji su pripremili učenici đurđevačke Strukovne škole, uživanje uz glazbu Tamburaškog sastava Avantura, te izbor najpčelice. Najpčelicom Medvenog dena proglašena je Aurora Kolarić, drugo mjesto osvojila je Adelina Ružman, kao treća najbolja pčelica proglašena je Evelin Švetak.