Održana promocija knjige tradicionalne đurđevačke kuhinje “Kaj so jeli” autora Miljenka Grgaca

U Restoranu i pivnici Stari grad predstavljena je knjiga o jelima i gastronomiji, đurđevačkog umirovljenika, strastvenog sakupljača recepata i ljubitelja kuhanja, dipl. ing. Miljeka Grgaca pod naslovom „Kaj so jeli“ i podnaslovom „Starinska košta, jeliš, rana ili jela Đurđevačke Podravine od prapočetkov“. Odlukom da Gradska knjižnica, kao gradska ustanova, bude nakladnik knjige zadovoljan je i gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Grad Đurđevac cijeni sve one koji čuvaju i drže do naše tradicije, a ova je knjiga uvelike obogatila đurđevačku i podravsku etno-gastronomiju i uz to pojasnila povijesne izvore njenih temelja koje je autor istražio – naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

27.10.2023., Djurdjevac – Odrzana promociju knjige ‘Kaj so jeli’ autora Miljenka Grgaca, u organizaciji Turisticke zajednice Grada i Gradske knjižnice Djurdjevac. U utvrdi Stari grad i restoranu uz promociju ove tradicionalne kuharice gosti su mogli degustirati neka od starinskih jela djurdjevacke Podravine. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

O knjizi, koja je već dobila pozitivne ocjene Etnografskog muzeja iz Zagreba i Instituta za folkloristiku i etnologiju, o autoru kao strastvenom kuharu, te o razlici između gastronomije i gastrolatrije, uz svoje pjesme, nadahnuto je govorila i krasnoslovila pjesnikinja i književnica Božica Jelušić, koja je ocijenila da će Grgaceva knjiga, s 200-njak izvornih recepata biti vrijedan doprinos i turističkoj gastro ponudi Grada Đurđevca. Iznenađenje autoru priredile su članice Udruge žena grad Đurđevca, koje su mu poklonile svoj gastro suvenir, „Cocel z pogačom“.

– Vjerujemo da je pogača z oreji, koja je u vašoj knjizi, jednako dobra kao i naša koju smo mi istražile i zaštitile i koja je na listi nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine pri Ministarstvu kulture i medija RH – rekla je Ljubica Dobravec, dopredsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

Uz zahvalu Gradu Đurđevcu, obitelji i suradnicima, autor je rekao da je ova knjiga zapravo homage svim ženama koje su i u proizvodnji i pripremanju hrane oduvijek imale prevažnu ulogu uz napomenu da je kuhinja đurđevačke Podravine jednostavna, nutritivno vrijedna, bazirana na sezonskim i namirnicama sa seljačkog domaćinstva, te da ovdje još ima izvrsnih jela za istraživanje i zaštitu.

-Raduje me što je Grad Đurđevac prepoznao moj 50-to godišnji trud u sakupljanju i čuvanju naše gastro baštine, te da su neka od starinskih jela već postala gastro brend i na jelovniku su Restorana i pivnice Stari grad –  zaključio je autor, a potom, uz birani jelovnik koji je poslužen, s nekoliko starinskih jela iskazao se i sam autor. Uz to, svi prisutni na izložbi, počašćeni su i Grgacevom knjigom.

Ovu zanimljivu promociju knjige “Kaj so jeli“ domišljato je vodila Bernarda Ferderber, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, koja je uz TZ grada Đurđevca u sklopu programa „Jesen u Đurđevcu“ bila i organizator promocije.