Poznati književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran predstavio u Križevcima knjigu “Portret duše”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima jučer je održano predstavljanje knjige pod nazivom „Portret duše“ poznatog književnika i predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana.


Predstavljanje je održano u povodu Mjeseca knjiga i pod sloganom „Nek’ ti riječ ne bude strana (c)“, naglasila je na početku predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i potom detaljnije predstavila samog književnika. Miro Gavran je najprevođeniji i u kazalištu najizvođeniji hrvatski književnik.

Djela su mu prevedena na 42 jezika, imao je više od 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, koje su imale više od 4 milijuna gledatelja. Knjige su mu imale više od 250 izdanja na hrvatskom i u prijevodima. Otisnute su u milijun primjeraka. Za odrasle je do sada napisao deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Nekoliko ptica i jedno nebo, dvije zbirke priča: Mali neobični ljudi i Priče o samoći, te dvije knjige poezije: Pjesme i Obrana Jeruzalema.


Knjiga „Portret duše“ jedanaesta je knjiga Mire Gavrana koju je danas brojnim Križevčankama i Križevčanima, među kojima je bio i gradonačelnik Mario Rajn, predstavio sam autor. Napomenuo je kako nam ovaj roman govori o životima sedam žena u čijim pričama važno mjesto zauzima slikar Benjamin, portretist čiji zanatski i intimni razvoj čitatelji prate od njegova rođenja. Kroz čvrstu i zanimljivu fabulu, čitatelj može svjedočiti dojmljivim prekretnicama u životima junaka i to u razdoblju od 1960. do 2020. godine.


Predstavljanje knjige svojim je nastupom obogatio Komorni ansambl tambura Glazbene škole Alberta Štrige Križevci pod vodstvom Igora Kudeljnjaka dok je program moderirala Iva Šakić.