Na Zrinskom trgu u Koprivnici u ponedjeljak prezentacija edukacijskih modela simulacije prirodnih katastrofa

U ponedjeljak, 13. studenog 2023. godine, na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 9.00 sati održat će se prezentacija edukacijskih modela simulacije prirodnih katastrofa – poplave, potresa i erozije. 

Prezentaciju organizira Služba civilne zaštite Koprivnica uz podršku Stožera civilne zaštite KKŽ u sklopu projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ kojeg provodi Ravnateljstvo civilne zaštite RH u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Na Zrinskom trgu građani i djeca (predviđeno je prisustvo OŠ Đuro Ester, OŠ Braće Radić i OŠ A. N. Gostovinski) će u vremenu od 9 do 12 sati imati prilike upoznati se s prijetnjama i neočekivanim situacijama te naučiti kako da i sami doprinesu smanjenju rizika od katastrofa.

Nedavni događaji u Hrvatskoj, potresi, orkanski udari bure te poplave koje su pogodile i našu županiju, sve učestaliji i intenzivniji šumski požari, ukazuju na nedostatke reaktivnog djelovanja te sve više naglašavaju potrebu za smanjenjem rizika od katastrofa kroz odgovorno planiranje, odnosno prepoznavanje smanjenja rizika od katastrofa kao važne sastavnice održivog razvoja.

Velike nesreće i katastrofe povezane su s prirodnim i različitim tehničko-tehnološkim pojavama i procesima te predstavljaju veliko društveno, ekonomsko i gospodarsko opterećenje. Za potrebe smanjenja rizika od katastrofa i odgovarajuće reakcije u trenutku katastrofe od iznimne je važnosti educirati javnost o načinima smanjenja rizika od katastrofa odnosno načinima prilagodbe i ublažavanja posljedica.

Ovim putem vas pozivamo da posjetite Zrinski trg u ponedjeljak, 13. studenoga 2023. godine te se uz zanimljivu edukaciju informirate kako i sami možete doprinijeti jačanju sustava civilne zaštite i otpornosti zajednice na prirodne katastrofe i nepogode.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.