Studenti posjetili Komunalno poduzeće d.o.o. u sklopu terenske nastave

Studenti prve godine  Stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, smjer Ekološka i održiva poljoprivreda Veleučilišta u Križevcima, zajedno s profesoricama dr. sc. Sandrom Kantar i dr. sc. Zvjezdanom Augustinović,  posjetili su Komunalno poduzeće Križevci d.o.o. u sklopu terenske nastave iz predmeta “Održivi razvoj u poljoprivredi”.

Studente je ugostila voditeljica sustava kvalitete i okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci Dijana Mijač Dretar, mag. biol. koja je održala predavanje o  otpadu kao globalnom problemu i aktivnostima Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o. u zbrinjavanju otpada u Križevcima i okolici.

Studenti su imali priliku obići reciklažno dvorište u kojoj se nalazi sortirnica otpada i vidjeti na  koji način se razvrstava otpad i prešaju bale koje se kao sirovina koriste za daljnju proizvodnju ambalaže od recikliranog materijala. Također su imali priliku vidjeti zbrinjavanje svih vrsta otpada kao što je npr. elektronički otpad, drvo, papir, plastika i sl.  

Voditeljica je ukazala na činjenicu da je otpad veliki onečišćivač prirode, a prikupljanje, odvajanje i zbrinjavanje je financijski i organizacijski zahtjevno i podliježe strogoj regulativi Europske unije. Posjet Komunalnom poduzeću d.o.o. studentima je bio jako koristan i  potaknuo ih da još više odvajaju otpad, koriste reciklirane proizvode i ambalažu, te izbjegavaju kupovinu plastike.