Treće mjesto za KUD Prigorje na 20. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava

U Đurđevcu je 12. studenoga održan susret hrvatskih malih vokalnih sastava. U kategoriji izvorne pučke glazbe natjecalo se 11 grupa iz različitih krajeva lijepe naše, a među njima i domaće društvo iz Križevaca KUD Prigorje. Muška pjevačka skupina KUD-a Prigorje izvela je 3 izvorna pučka napjeva iz okolice Križevaca i svojom izvedbom oduševili stručno povjerenstvo i publiku.

Na kraju smotre, uručena im je treća nagrada. Prigorci su ponosni na svoj uspjeh i dalje se pripremaju za nadolazeće nastupe.

Kulturno umjetničko društvo Prigorje osnovano je 2008. godine. Većina članova društva na probe dolazi iz susjednih sela, stoga je primarna zadaća ovog društva otrgnuti zaboravu ono izvorno i starinsko kako je nekada bilo u Križevačkom prigorju. Sjedište društva je u Križevcima, gradu u središnjoj Hrvatskoj koji se nalazi u sastavu Koprivničko –križevačke županije te Bjelovarsko – križevačke biskupije. Kao poseban lokalitet folklorne građe u okolici Križevaca, koristi se termin Križevačko prigorje. To je specifičan, ne velik prostor, koji se može podijeliti prema tipu nošnje na dva dijela – Glogovnički i Ravenski.

Društvo njeguje pučko pjevanje, plesanje i svirku starinskih seoskih svirača – mužikaša i dudaša.

Ponosni su što njihovi mužikaša u sastavu; violina, kontabajsa, bugarije i bračeva imaju arhaičan zvuk zbog čega su uvijek zapaženi i pohvaljeni za poseban doprinos očuvanju izvornih melodija i svirki guca.

KUD je 2017. organizirao dudaški koncert u spomen na poslijednjeg dudaša Dragana Pavišća iz sela Apatovca. Kao važnije nastupe ističu državne smotre izvornog folklora, Lijepom našom, Međunarodnu smotru folklora, samostalni koncert u Etnografskom muzeju u Splitu i mnoge druge.

2021., u doba pandemije, hvataju se u koštac s on – line revijom prigorskih narodnih nošnji pod nazivom „Lepo naše Prigorje“, a zbog mnogo pregleda putem Facebooka, Youtubea te drugih društvenih mreža, reviju ponavljaju na Križevačkom velikom spravišću 2022. godine.

Muška pjevačka skupina, po prvi je puta nastupila na on line Državnoj smotri muških pjevačkih skupina u Ivanić gradu 2020. godine. Uz mužikaše, u društvu djeluje ženska te folklorna skupina.

Jedno od zasigurno najvećih postignuća je izdana knjiga o narodnim nošnjama Križevačkoga prigorja. Od 2016. godine sustavno su istraživali na terenu narodno ruho i sve stečeno znanje i zapisane činjenice, pretočene su u jedinu knjige o narodni nošnjama ovog kraja. Knjiga je sufinancirana sredstvima Europskog projekta Umjetnost i kultura 54 plus.