U Koprivnici održana sjednica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

U prostorima Županijske uprava održana je sjednica Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je vodila voditeljica Tima Maja Gregurović.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako Županija podržava Tima i ostalih povjerenstva koji u svom radu imaju naglasak na borbi protiv nasilja te održavaju edukativne i preventivne akcije kojima se podiže svijest građana.  Županija također kroz svoje programe i projekte značajno doprinosi tome, a kao primjer je spomenuo sigurnu kuću koja pruža sigurnost svim korisnicama kojima je takav oblik zaštite potreban. Naglasio je kako je preventiva i edukacija od malih nogu najvažnija, a međuresorna suradnja ključ je svega. Na kraju je spomenuo kako će Županija u predstojećem razdoblju podržati nadolazeće akcije povodom obilježavanja 25. studenoga Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i  kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

IMG 6864

Maja Gregurović u nastavku je govorila o brojnim edukacijama u kojima sudjeluje, a iz kojih je vidljivo koliko je prisutna problematika nasilja. Zamjenica voditeljice Marina Švagelj Jažić spomenula je kako će Udruga „Hera“ obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja u ponedjeljak 27. studenoga u Koprivnici, ispred Gradske tržnice te je pozvala sve članove Tima koji mogu sudjelovati da joj se pridruže.  Također će se 26. studenoga u Kinu Velebit s početkom u 18,00 sati održati projekcija filma pod nazivom „Samo kad se smijem“, a nakon toga je predviđen okrugli stol na kojem će gošće biti Jelena Veljača, Marina Švagelj Jažić i Silvija Čavić.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode. Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

IMG 6866

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

1. prosinac– Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

3. prosinac– Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra

10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava s kojim i završava kampanja.

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, a iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja.

Voditeljica Gregurović zatim je upoznala članove Tima s planom za okrugli stol „Protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja – provedba u praksi, izazovi i perspektive” u organizaciji Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije. Okrugli stol bit će održan u velikoj vijećnici Međimurske županije u četvrtak, 23. studenoga od 11.00 do 14.00 sati.

IMG 6867

Uime Obiteljskog centra, članica Silvia Čavić istaknula je kako u suradnji s članicom Ružom Evačić iz OB Koprivnica planiraju organizirati edukativno predavanje namijenjeno stručnim djelatnici škola s kojima bi se raspravljalo o problematici nasilja. 

Tajnica Tima izvijestila je članove kako je došlo do promjena kod imenovanja i da je umjesto dosadašnje članice Vesne Orač imenovana  Sanja Strnad, umjesto članice Sanje Jakopović Helena Radaković te umjesto Vere Kozarić Kalaus imenovana Vedrana Šoštarić. Dosadašnja članica Kristina Stručić Deković zatražila je razrješenje obzirom da je promijenila radno  mjesto.

Sjednica je završila dogovorima za pripreme i prijedloge za nadolazeći Plan rada za 2024. godinu.