Učiteljica Emina Baričević na Erasmus+ mobilnosti u Barceloni

Na Erasmus+ tečaju  Glazba u učionici: aktivna i receptivna glazbena terapija za škole (Music in the Classroom: Active and Receptive Music Therapy for Schools) u Barceloni boravila je učiteljica Emina Baričević od 6. – 11. 11. 2023. Tečaj je vodila Maria Del Monte, a polazile su ga još učiteljice iz Italije i Češke. Naučile su zašto je glazba korisna za učenike, koje su dobrobiti učenja uz glazbu, ali isto tako i koje su aktivne metode učenja u nastavi glazbe. 

Tečaj se sastojao od nekoliko dijelova: uvodnog teorijskog dijela, tjeloglazbe (body percussiona) i njenih elemenata, improvizacijskih tehnika, pjevanja, skladanja (podrazumijeva jednostavno, improvizacijsko skladanje pogodno za djecu), povezivanja glazbe  s ostalim umjetnostima te terapeutskog učinka glazbe u radu s djecama s teškoćama. Ključnu ulogu u svim dijelovima imaju ritam, tempo, melodija, harmonija, dinamika te instrumentacija. Učiteljice su praktično prolazile sve spomenute aktivnosti uz uporabu tjeloglazbe, različitih instrumenata kao i uz pjevanje. Osim izvođenja, radilo se i na fokusiranom i vođenom slušanju glazbe uz mnoge primjere koji su praktično primijenjeni.

Učiteljica Emina Baričević će implementirati novostečeno znanje na satima glazbene kulture, ali i u izvannastavnoj aktivnosti pod nazivom Glazbom i dramom do čitanja koje su dio Erasmus+ projekta što ga škola provodi.  

U sklopu tečaja organizirani su obilasci nekih znamenitosti u Barceloni kao što su Sagrada Familia, Park Güell, Casa Milà, Casa Batlló, Muzej Picasso, plaža Barceloneta i druge.