Krenula je akcija “Mir i dobro”

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju “MIR I DOBRO”, a koju će Policijska uprava Koprivničko-križevačka na svom području provoditi do 7. siječnja 2024. godine.

Ministarstvo unutarnjih poslova preventivnu akciju “Mir i dobro” tradicionalno provodi od 1993. godine.


Cilj akcije “Mir i dobro” je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.