Održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca 

U Kino dvorani u sklopu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci je jučer održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj su vijećnice i vijećnice razmatrali 20 točaka dnevnog reda.
Među važnijim točkama bilo je donošenje trećih izmjena i dopuna Proračuna Grada Križevaca za 2023. godinu u iznosu od 26.435.789,61 eura. Riječ je o tehničkom usklađenju s obzirom na kraj godine, a od važnijih programa valja naglasiti da su osigurana sredstva u iznosu od 30.000,00 eura koja će se dodijeliti najuspješnijim križevačkim sportašima sukladno metodologiji Zajednice sportskih udruga Križevci. Pored toga, osigurano je i 10.000,00 eura kapitalne pomoći Udruzi „Maslačak“ za potrebu dogradnje prostorija u kojima djeluju.


Vijećnice i vijećnici donijeli su i Odluku o kupnji nekretnine za izgradnju osnovne škole što je preduvjet kako bi Grad Križevci prijavio projekt izgradnje nove škole na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nova škola gradit će se u Potočkoj ulici, riječ je o prostoru nekadašnjeg Centra za reprodukciju, a vrijednost nekretnine je 298.626,32 eura.

Gradonačelnik je istaknuo kako je do sada dobivena suglasnost Ministarstva na idejno rješenje što je glavni preduvjet za prijavu na natječaj: „Uz niz uvjeta je rečeno da moramo imati glavni projekt i moramo biti vlasnici prostora zato je i ova odluka danas pred vama. Na prošloj sjednici usvojen je Proračun gdje su osigurana sredstva za kupnju nekretnine.“


Donesena je i Odluka o prihvaćanju Sporazuma o raskidu Ugovora o prijenosu prava građenja između Grada Križevaca, Elektrotehnike d.o.o. i Poliklinike Medikadent. Ovim Sporazumom omogućuje se Gradu da prostor u kojem trenutno djeluje Poliklinika Medikadent iskoristi za proširenje vrtićkih kapaciteta kroz formiranje 4 odgojno-obrazovne skupine u kojima će biti 80-ak djece. Rok za iseljenje Poliklinike je 30. rujna 2024. godine.


S obzirom na novi Zakon o lokalnim porezima, jednoglasno je donesena Odluka o izmjenama Odluke o gradskim porezima Grada Križevaca. Naime, od sljedeće godine ukida se prirez pa tako gotovo milijun eura ostaje građanima dok se istovremeno stope poreza na dohodak neće povećavati.