Svjetski poznata pjevačka skupina Harpa Dei održala koncert u križevačkoj katedrali

Na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina Križevačka eparhija i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra organizirali su koncert svjetski poznate Pjevačke skupine Harpa Dei. Uvodno je kvartet predstavio na kraju liturgije mons. Milan Stipić, vladika Križevačke eparhije, dok je nazočne u program uveo Ozren Bogdanović.

Pjevačka skupina Harpa Dei (Božja harfa) je kvartet četvero braće i sestara, kako sami kažu, po krvi i po duhu. Čine ga Nikolai, Lucia, Marie-Elisée i Mirjana Gerstner. Rođeni su u Njemačkoj, a odrasli su u Ekvadoru, u Srednjoj Americi. Svo četvero imaju kao duhovni temelj dugogodišnju formaciju koju su stekli u katoličkoj redovničkoj zajednici.

Od 2011. godine, kao dio mirovne inicijative, brat i sestre osjetili su poziv na evangelizaciju preko svete glazbe. U tom smislu Harpa Dei nastoji prikupiti najljepše himne, hvalospjeve i pjesme iz različitih kršćanskih tradicija, kako bi slavili Boga i prenijela ljudima Božju koja tako eminentno sjaji u tradicionalnoj svetoj glazbi kršćanstva. Njihova misija ih je odvela u mnoge zemlje svijeta, uključujući Meksiko, Izrael, Njemačku, Rusiju, Ekvador, Litvu, Sjedinjene Države i tako dalje. Vokalisti Harpa Dei nadaju se da će pridonijeti oporavku i stvaranju osjetljivosti prema glazbenoj tradiciji sveopće Crkve, koja, prema riječima II. Vatikanskog sabora ”predstavlja blago neprocjenjive vrijednosti, koje se ističe među svim drugim umjetničkim izričajima” (Konstitucija Sacrosanctum Concilium o svetoj liturgiji).

Njihove izvedbe su uglavnom liturgijski tekstovi, od pojedinih hvalospjeva, psalama, molitava i zaziva koje pjevaju na svim drevnim liturgijskim jezicima (latinskom, grčkom, hebrejskom, armenskom, staroslavenskom, koptskom, itd.) kao i na živim jezicima, pa do čitavih obreda (npr. gregorijanska Večernja u čast svetih anđela, Povečerje, Akatist Bogorodici iz istočne kršćanske tradicije, itd.) koji mogu poslužiti za medijaciju i molitvu. Izuzetnim naravnim darom lijepih glasova i istaknutim glazbenim talentom, s osobitom kvalitetom i monaškim stilom izvode klasike kršćanske glazbe te su vrlo brzo postali vrlo slušani i popularni u svijetu.