U Osijeku predstavljen projekt „SOFI- Smart Organic Food Initiative“

Održan je V. međunarodni znanstveno-stručni skup INOVACIJE I AGROBIZNIS: Izazovi do 2030. u organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva.

Skup se održao na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Projekt SOFI kojeg provodi Veleučilište u Križevcima zajedno s partnerima iz Hrvatske, Njemačke i BIH u okviru europske klimatske inicijative (EUKI – European Climate Initiative) predstavljen je kroz stručno-znanstveni rad pod naslovom Pametna poljoprivreda iz perspektive projekta „SOFI- Smart Organic Food Initiative“.

U ime autora, rad je prezentirao Peter Fabijan iz Udruge za ekonomiju zajedništva iz Križevaca. Osim toga, bivši student VUK-a te sadašnji suradnik na projektu SOFI Martin Topljak predstavio je rad pod naslovom „Uloga institucija u energetskoj tranziciji – primjer Križevačkog laboratorija inovacija za klimu“.

Skup je došao podržati i Anto Bilić, predstavnik Središta za cjeloživotno učenje iz BIH kao još jedan partner na projektu.

Kristina Svržnjak kao suradnik na projektu SOFI bila je moderatorica sekcije II.Projektom SOFI želi se utjecati na donošenje novih ekološki prihvatljivih odluka i rješenja u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na razini potrošača, poljoprivrednika i jedinica lokalne samouprave.

Također, projektom SOFI želi se utjecati na to da održiva ekološka poljoprivreda bude prepoznata kao sredstvo za ublažavanje klimatskih promjena i sredstvo za ublažavanje emisija CO2  u projektnim područjima, a dosadašnje aktivnosti na projektu mogu se vidjeti na web stranici VUK-a (SOFI).