Grad Križevci svrstan u iznadprosječno razvijene gradove

Prema novoj Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Grad Križevci je s dosadašnjeg VI. stupnja razvijenosti napredovao u viši VII. stupanj razvijenosti. Ovim napredovanjem Križevci se od sada nalaze u društvu iznadprosječno razvijenih gradova u Hrvatskoj s obzirom da je najviši stupanj razvijenosti VIII.


Prilikom svrstavanja gradova u određene skupine gledaju se ključni pokazatelji kao što su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja.

Postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pri čemu se u I. skupini nalaze najslabije razvijene jedinice lokalne samouprave, a u VIII. one najrazvijenije.


Tim je povodom gradonačelnik Mario Rajn istaknuo:

„Ovo je jasna potvrda da Križevci napreduju i da se razvijaju. Biti gotovo pri samom vrhu najrazvijenijih gradova je zaista na ponos svim građankama i građanima našega grada.“


Prema indeksu razvijenosti, Grad Križevci se od sada nalazi u društvu gradova kao što su Karlovac, Osijek, Split i brojni drugi.