In memoriam Marija Ivanović (1933.-2024.)

S tugom javljamo da je u 91. godini života umrla Marija Ivanović iz Križevaca, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti i zemljopisa te dugogodišnja voditeljica Knjižnice i čitaonice u Križevcima.
Marija Ivanović, po zvanju učiteljica i knjižničarka, nakon službovanja u Osnovnoj školi Kalnik, 1973. godine zaposlila se u Narodnom sveučilištu u Križevcima gdje je bila vrlo uspješna voditeljica Gradske knjižnice sve do odlaska u mirovinu 1988.g.


Kao što je bila izvrsna učiteljica tako je i u svom petnaestogodišnjem radu i upravljanju knjižicom, Marija postigla velike rezultate. Knjižnica je tada bila smještena u nekadašnjem Omladinskom domu (bivšoj sinagogi), tj. današnjem Turističko – informativnom centru gdje su bili loši uvjeti: vlaga i neadekvatan prostor. Bile su zaposlene dvije knjižničarke: Marija Ivanović i Štefanija Crnković. Kasnije je zaposlena i gđa Ljubica Milobara.

Knjižnica je postepeno napredovala, povećavao se broj zaposlenih djelatnika, bolji materijalni uvjeti, broj članova, susreti s piscima. Rastao je broj novih knjiga, suradnja s školama, vrtićem, klubovima i uvođenje knjižnih ormarića u privrednim organizacijama kao što su bili: Čelik i Mlinar. Marija je organizirala mnoštvo književnih susreta, izložbi knjiga i predavanja za djecu i odrasle dovodeći najvažnije pisce i umjetnike. Zanimljiv je podatak da je u knjižnici 1978. g. organiziran nastup Komornog teatra Nina Vavra pod vodstvom Borisa Čataja s predstavama: Gutebergova galaksija i Marvejevićevi Razgovori s Krležom.

U stručnom radu treba istaknuti njezino bavljenje i proučavanje povijesti ilirske čitaonice i kasnije narodne čitaone, što je urodilo objavljivanjem rada prof. Petra Delića: Narodna čitaona (Hrvatska čitaonica) 1862.-1945. u Križevcima. g. pod njenim vodstvom, u knjižnici se počela formirati Zavičajna zbirka koja danas ima preko 12.000 knjiga i drugih publikacija. 1978. g. započele su aktivnosti pričaonica za djecu. 1980. g. započelo je raditi lutkarsko kazalište i 1984. otvorena je dječja igraonica koja u kontinuitetu radi do danas. g. zaslugom Marije Ivanović i tadašnje direktorice Narodnog sveučilišta Genoveve Jagar te direktora Gradskog muzeja Vladimira Srimšeka, Knjižnica je preseljena u prostor Hrvatskog doma gdje je ostala do 2015. kada je preseljena u novouređeni prostor na Trgu sv. Florijana gdje se nalazi i danas.
Ukratko, Marijinom zaslugom stvoreni su temelji razvoja knjižnice kakvu imamo danas.

Svi ti rezultati rezultirali su dobivanjem tadašnje najveće državne nagrade za razvoj knjižnice i knjižničarstva, godišnja nagrada za najbolju knjižnicu u Hrvatskoj, Diplomu „Pavao Markovac“ – za posebne zasluge unapređivanja knjižničarstva u Hrvatskoj 1986. g.
Marija Ivanović cijeli je svoj radni vijek promovirala knjigu i čitanje te važnost čitanja, posebno kod djece te je ona ostala naš stalni korisnik.


Draga Marija, uz zahvalu za sve što ste učinili za križevačku knjižnicu, počivala u miru Božjem.
Izražavamo sućut cijeloj obitelji.
Djelatnici Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci