Krunoslav Srbljinović iz Gorice proglašen najperspektivnijim mladim proizvođačem mlijeka u prošloj godini

Na Veleučilištu u Križevcima, u srijedu je održan Stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge. Tradicionalno su nagrađeni i najuzorniji proizvođači mlijeka u Republici Hrvatskoj, a dodijeljene su i Godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama “Mliječna farma 2023. godine” i “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini”.

Uvodno je okupljene pozdravila i riječi dobrodošlice uputila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić.

-Danas ćemo nagraditi proizvođače mlijeka, a posebno mi je drago na današnju svečanost obilježavamo u Križevcima. Vjerujem da će tako biti i sljedećih godina – poručila je.

Svečanosti su nazočili dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, koprivničko-križevački župan Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta u Križevcima, predstavnici Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti, predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi uvaženi gosti.

Dekanica Marcela Andreata-Koren kazala je kako nema boljeg mjesta za obilježavanje ovog događaja. -Dobro došli i dobro se osjećajte u Križevcima. Radosni smo da je Hrvatska mljekarska udruga odlučila ovu svečanost i ove godine održati kod nas. Vjerujem da će se tradicija od 1860. godine nastaviti i dalje. Pao je interes djece za poljoprivredu, a na nama je da radimo na prepoznavanju kako se može dobro živjeti od poljoprivrede i da se djeca školuju. Ima puno ljudi koji jako dobro posluju u poljoprivredi, a to se može postići uz dobro obrazovanje – kazala je dekanica.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj svečanosti. -Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su temelj kuće. Ovo je jedan od značajnijih događaja u ovom sektoru u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sektor poljoprivrede ima svoju budućnost, a to se pokazalo i kroz povijest. Hrana i voda će uvijek biti u prvom planu, a obrazovanje je jedan od alata. U ovom sektoru je pao interes za obrazovanjem, ali to će se morati promijeniti – kazao je župan.

Državni tajnik Zdravko Tušek zahvalio je proizvođačicama i proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim.

-Ministarstvo poljoprivrede posebno prati vaš način života. Proizvodnja mlijeka je način života, a ovakav skup nam dobro dođe da razgovaramo što je napravljeno dobro i da tražimo rješenja za ono lošije učinjeno. Iza nas su krizne godine, od korona krize pa do poremećaja zbog rata u Ukrajini. Osigurali smo više od 3,8 miljardi eura bespovratnih financijskih sredstava za investicije i potpore dohotku u sljedećih pet godina. U završnoj smo fazi višegodišnjih potpora u sektoru mljekarstva kojima želimo poručiti da Vlada i Ministarstvo računaju na stabilnost ovog sektora. Otvorit će se projekti za modernizaciju farmi, a odradili smo kvalitetne sastanke sa udrugama i savezima proizvođača te s otkupljivačima. Cijena mlijeka je dosegla onu razinu koju mora postići i najavljujem program kroz koji ćemo poduprijeti uzgoj domaćih junica i nabavu junica. U tijeku je natječaj za investicije u poljoprivredi, a tražit ćemo i sektorski natječaj za sektor mlijeka – rekao je državni tajnik.

Pozdravne riječi uputio je i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać.

-Imamo proizvodno vezana plaćanja i potpore za krave dojilje i mjeru dobrobiti, a dolazi nam čitav niz novih mjera – poručio je Barać.

Predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih bila je Danijela Stručić (HAPIH), a članovi Miljenko Konjačić, Marija Špehar, Kristina Matković, Josip Jurić, Krunoslav Ladić i Ivan Volarić.

Nagrada za mliječnu farmu 2023. godine pripala je OPG-u Emine Burek iz Mostara u Zagrebačkoj županiji, a za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2023. godinu nagradu je primio Krunoslav Srbljinović iz Gorice, u općini Rasinja, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Potom je glavni urednik Mljekarskog lista Zoran Bašić održao prezentaciju predstavivši Mljekarski list kroz povijest, a na svečanosti glazbeni obol dali su Ana i Stjepan Fortuna, a pokrovitelj svečanosti bila je Koprivničko-križevačka županija.