Književna večer i predstavljanje knjige Mate Marasa u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica “Franjo Marković” pozivaju na književnu večer i predstavljanje knjige Mate Marasa u Križevcima.

Knjigu “Komedija od života” predstavit će sam autor i urednik Božidar Petrač u četvrtak, 22. veljače s početkom u 18 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”.

mate maras

Bilješka o piscu

Mate Maras, naš vodeći prevoditelj, rođen je u Studencima kod Imotskog 1939. U Zagrebu je završio Petu gimnaziju i diplomirao matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je kao srednjoškolski profesor, urednik u nakladničkim kućama i na Hrvatskome radiju te je bio tajnikom središnjice Matice hrvatske.

Sedam godina proveo je u diplomaciji kao kulturni ataše u Parizu i Washingtonu. Prevodi ponajviše s engleskog, talijanskog i francuskog jezika; za prijevod Rabelaisa dobio je Veliku nagradu Francuske akademije; za prijevode Shakespearea dobio je nagrade Iso Velikanović, Kiklop i Nagradu Grada Zagreba; za ukupan doprinos kulturi dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Sastavio je Rimarij hrvatskoga jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba te roman Pisma od smrti. Napisao je i komediju Vesele žene imotske i filmski scenarij Grgur Ninski.

O predstavljaču

Božidar Petrač rođen je 21. srpnja 1952. u Zagrebu. Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu, a na Filozofskome fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti, talijanskoga jezika i književnosti te francuskoga jezika i književnosti. Osim rada u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci te političke karijere, Božidar Petrač radio je kao urednik u nekoliko nakladničkih kuća (Alfa, AGM, Kršćanska sadašnjost) i uređivao poznate biblioteke (Vrhovi svjetske književnosti, Media, Sintagma).

Dužnost predsjednika Društva hrvatskih književnika obnašao je između 2011. i 2017. godine. Član je uredništva Stoljeća hrvatske književnosti Matice Hrvatske i književni tajnik Matice hrvatske. Prevodi s francuskog i talijanskog jezika. Godine 2007. dobio je nagradu „Julije Benešić”, 2008. nagradu „Rikard Jorgovanić”, a 2017. Nagradu Grada Zagreba za književnost. Odlikovan je Redom Ante Starčevića, Redom Danice s likom Marka Marulića, Redom hrvatskog pletera i Spomenicom domovinske zahvalnosti.