Legenda skijaškog sporta Ivica Kostelić oduševio prepunu dvoranu Doma kulture u Đurđevcu

U prepunoj dvorani Doma kulture tražilo se mjesto više za sve one koji su u Đurđevac došli s područja cijele županije pozdraviti legendarnog skijaša Ivicu Kostelića i odgledati njegov dokumentarni film o jedrenju TRANSAT.

Film je snimio u 11. mjesecu 2021. godine, tijekom sudjelovanja na regati Transat Jacques Vabre i postao prvi Hrvat koji je uspješno preplovio Atlantski ocean u toj regati.

Ivica je zauzeo 17. mjesto od 45 posada Klase 40. Tu utrku prošao je sa koskiperom Francuzom Callisteom Antoineom i dokumentaristički pokazao silu mora, višemetarske valove i nalete vjetrova od 30 čvorova, koji su ih pratili od Europe do obale Kariba. Film prikazuje tri tjedna suživota dva čovjeka i oceana.

Nakon projekcije, u jednosatnom razgovoru s publikom podijelio je kako se nakon završene skijaške karijere otisnuo u jedriličarske vode i spojio nespojivo, planinu i more. Snijeg i led zamijenio je vodom odnosno oceanom, kruto agregatno stanje tekućim, skije zamijenio jedrilicom. Odgovarao je i na pitanja o svojoj obitelji i njihovom odnosu prema njegovoj jedriličarskoj strasti.

Nakon projekcije, komentara filma i razgovora s publikom, velikom sportašu je prigodnim poklonom u ime gradonačelnika Hrvoja Jančija zahvalio Ivan Juričić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca. U pratnji svojih domaćina, đurđevačkih profesora Ivora i Bože Boltekovića Tkalca, Ivica je obišao i Muzej grada Đurđevca, Interpretacijski centar Picokijade i Posjetiteljski centar, gdje je kao profesor povijesti pokazao zavidno znanje o povijesti đurđevačke utvrde Stari grad.