Održana godišnja skupština Udruge uzgajivača simentalskog goveda – Kalničkog prigorja

Skupština Udruge uzgajivača simentalskog goveda – Kalničkog prigorja održana je u četvrtak u križevačkom restoranu “Klara”. Radno predsjedništvo radilo je u sastavu Ivan Beloša, Drago Blagaj i Luka Šantić, a zapisničar je bio Tomislav Paček.

Ivan Marenčić izabran je za novog člana Upravnog odbora.

Predsjednik Ivan Beloša podnio je izvješće o radu u protekloj godini uvodno istaknuvši kako su održali svoju godišnju skupštinu te su sudjelovali na skupštinama prijateljskih udruga. -Posjetili smo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i farmu mliječnih krava obitelji Kvetek u Valpovečkoj Gorici sa 46 muznih krava. Članovi udruge ostvarili su subvencije za umjetno osjemenjivanje u iznosu od 75 posto i hvala Općini Sveti Petar Orehovec na ovoj pomoći – kazao je Beloša i napomenuo kako i ove godine planiraju posjetiti jedan sajam i farmu mliječnih krava s vrhunskom genetikom.


Sva izvješća usvojena su jednoglasno.

Brojne okupljene uzgajivače pozdravio je načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak. – Prošle godine smo imali 275 zahtjeva za umjetno osjemenjivanje plotkinja i Općina je izdvojila za tu namjenu više od 50 tisuća eura. Bila su i 34 zahtjeva za sufinanciranje izravne prodaje na tržnicama. Drago mi je da pratite primjere uspješnih farmi i u susjednim zemljama, a zbog geostrateških poremećaja prosvjedi poljoprivrednika su u cijeloj Europi. Govedarstvo je u cijeloj Europi pod velikim udarom. Unatoč tome, drago mi je da udruga ima puno mladih ljudi.


Vjerujem da i Vlada radi na tome da se podigne proizvodnja mlijeka. U Hrvatskoj je trenutno oko 3000 proizvođača mlijeka. Vi ste proizvođači hrane, imajte i dalje uspješnu proizvodnju i dobre rezultate – poručio je Poljak.

Profesor na Velučilištu u Križevcima, Dražen Čuklić, rekao je kako ne vjeruje da će “sutra” biti bolje. -U Ministarstvu poljoprivrede se govorilo o poljoprivredi u razdoblju 2023. – 2030. godine. Ministrica je rekla da će biti velikih promjena i da će teško biti malim proizvođačima mlijeka te da je budućnost na onim proizvođačima koji su stabilizirali proizvodnju mlijeka – kazao je Čuklić i dodao kako će u budućnosti prosperirati samo veliki proizvođači.

Stručni savjetnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije Denis Maksić uputio je pozdrave i uime župana Darka Korena. -Kao udruga trebate postati sindikat proizvođača simentalskog goveda. Trebalo bi preslikati austrijski model proizvodnje, a u ožujku kreću županijski programi. Možete održati stručna predavanja u vašem prostoru na temu koja je aktualna, a bilo bi dobro i da krenemo s projektom genotipizacije – poručio je Maksić.

U ime Udruge uzgajivača simentalskog goveda Križevci okupljene je pozdravio predsjednik Miroslav Stručić. -Vaša udruga je sigurno najbrojnija i drago mi je da vidim ovdje i puno mladih. Imate 37 naselja i više od 300 držatelja simentalca i to je zavidna brojka u stočarskom kraju. Fasciniran sam s radom vaše općine. Pokrenuta je i inicijativa za osnivanjem županijskog saveza, a treba raspravljati gdje će biti sjedište – rekao je Stručić i čestitao uzgajivačima što su opstali u teškim vremenima.

Uime HAPIH-a čestitke na radu udruge uputio je Mirano Borčić. -Područni ured Križevci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu uvijek je otvoren za suradnju s udrugom i sa svim članovima. Koristite naše usluge od označavanja, kontrole mliječnosti, planskog sparivanja i koristite se podacima koji su vam dostupni – poručio je Borčić.


Prigodne riječi uputio je i uime Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Josip Crnčić, koji je ujedno i voditelj uzgojnog programa simentalske pasmine H.U.SIM-a. -Pozdravljam vas i uime predsjednika Središnjeg saveza Damira Horvatića, a moram spomenuti jako dobar rad Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije, a to ne bi bilo moguće bez sluha same Zagrebačke županije. Drago mi je što na ovoj skupštini vidim ovako velik broj uzgajivača, a ima i mladih uzgajivača. Općina lijepi novac izdvaja za umjetno osjemenjivanje, a vjerujem da će i Županija izdvojiti dok se formirate u županijski Savez.

Dok kupujete stoku, pogledajte kod nas je li riječ o uzgojno valjanom grlu. Javite se meni, kolegi Borčiću ili djelatnicama Središnjeg saveza u Svetom Ivanu Žabnu. Pratite i preporuke bikova u časopisu “Uzgoj goveda” i razgovarajte sa svojim veterinarima o dostupnim bikovima-zaključio je Crnčić.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, točnije ispred Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji govorio je Dario Zagorec.

-Udruga se pomladila i ima puno potencijala. Pred vama je investicijsko razdoblje i vani su prvi natječaji. Bit će puno natječaja s dobrim postocima povrata i svako gospodarstvo se treba dobro pripremiti za svaku investiciju. Dolazi vrijeme inovacija, informatizacija i robotizacija i s konzultantom ćete se trebati dobro informirati, a sve to možete učiniti i kod nas. Organizirat ćemo više radionica za 15-20 ljudi kako bi raspravili o svim dostupnim mogućnostima – rekao je Zagorec i napomenuo kako treba kroz edukaciju raditi na genetici i hranidbi životinja.

Svi govori s održane skupštine bit će emitirani u emisiji Prigorskog radija “Život na selu” na 96,6 MHz.