Otvorena izložba “Otkrivena drugost” Marte Radman u Likovnoj galeriji Križevci

Gradski muzej Križevci i Nacionalni muzej moderne umjetnosti organizirali su izložbu iz ciklusa NMMU u gostima.

Izložba OTKRIVENA DRUGOST, autorice i kustosice Marte Radman, otvorena je danas u Likovnoj galeriji Križevci.

Na samom početku, sve prisutne, pozdravio je istaknuti likovni kritičar i kustos, Branko Franceschi.

“Mi smo izuzetno sretni da u situaciji, kada je Muzej zbog obnove zatvoren na duže vrijeme, uspijemo naći institucije i suradnike u Hrvatskoj i sa zadovoljstvom predstaviti slike iz naše zbirke. Vjerujemo da je na taj način Nacionalni muzej nacionalnije prisutniji svugdje. Mi sada prelazimo na jedan drugačiji princip koncipiranja ovih izložbi. “-rekao je Franceschi.

Sve je pozdravila i autorica Marta Radman.

“Ovo je jedan moj prvi korak u institucionalnom snalaženju i slaganju izložbi i projekata. Moja karijera, u modernoj galeriji, je započeta s radom na našem postavu u Zadru. Ova ideja i ova moja intencija da pokažem nešto iz različitih promišljanja i iz jedne različite kulturne klime prikazana je ovdje i izuzetno mi je drago što mi se ukazala prilika da to ovdje izložim. Moja osnovna ideja je bila otkriti sve što je, zbog različitih razloga, izostalo iz nekakvih općih pregleda povijesti umjetnosti i ponuditi jedno novo čitanje i pokazati da djela ne moraju rezonirati zato što kronološki pripadaju jedno uz drugo već mogu rezonirati s jednim senzibilitetom, s jednim novim duhom i s jednim novim modelom čitanja djela. Kad surađujemo i kad imamo ovakve super zabavne i super uzbudljive projekte i prilike onda učimo svi zajedno i otvaramo ideju da muzej može biti mjesto novih spoznaja, učenja i čitanja.”-rekla je Radman.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka 2024., a radno vrijeme Likovne galerije je od ponedjeljka do petka od 10.00 do 13.00 i od 17.00 do 19.00 te subotom od 10.00 do 12.00 sati.