U Križevcima kreću ispitivanja na geotermalnoj bušotini

U sklopu projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ danas je potpisan ugovor za izvođenje hidrodinamičkih ispitivanja na geotermalnoj bušotini Križevčanka -1.

Ovo je iznimno važan korak s obzirom da će se ovim ispitivanjem utvrditi karakteristike ležišta i definirati parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata o rezervama što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.

Ugovor su potpisali direktor tvrtke Crosco Ferenc Tarr kao izvođač i direktor Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o. Martin Kozjak kao nositelj dozvole za istraživanje bušotine. Vrijednost potpisanog ugovora je 170.941,80 eura te je u potpunosti financirano iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa „Energija i klimatske promjene“.

Konačan cilj je gotermalnu bušotinu Križevčanka -1 koristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora kao što su škole, Veleučilište u Križevcima, potencijalno gradskog bazena, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji sa Veleučilištem u Križevcima koje u blizini bušotine ima poljoprivredne površine i praktikume.

Nositelj projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ je Grad Križevci, a partneri Komunalni poduzeće Križevci d.o.o. i Efla h.f.