U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba Djeca oko nas

U Muzeju Grada Đurđevca u ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine, otvorena je izložba fotografija poznatog fotografa i putopisca Saše Pjanića s temama hrvatske tradicijske baštine pod nazivom Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni!

-Drago mi je da je Muzej Grada Đurđevca dio projekta kojim se predstavlja kulturna baština različitih krajeva Lijepe naše. Uključili smo se u projekt ukazujući na značaj nematerijalnog kulturnog dobra Legende o Picokima, odabravši kao svoje suradnike najmlađe baštinike, folklorne skupine OŠ Đurđevac i KUD Petar Preradović Đurđevac – rekla je uvodno ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel koja je u svoje i u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija pozdravila posjetitelje, te naglasila da je izložba namijenjena svima, a posebno najmlađima kao promicateljima kulture i identiteta svog kraja.

Snježana Krpes, tajnica Saveza društva Naša djeca, predstavila je organizaciju društva koje ima dugogodišnju tradiciju i brojne podružnice u Hrvatskoj. Istaknula je važnu ulogu djece u njoj, ali i trud društva za razumijevanjem djece i davanjem im glasa te poticaj stvaralaštva, što se može vidjeti i kroz ovaj projekt. Saša Pjanić, autor fotografija, pohvalio je djecu koja su sudjelovala u projektu, zahvalio Muzeju Grada Đurđevca na suradnji na ovom velikom projektu, a i najavio sljedeće projekte te pozvao na buduću suradnju.

Na dvadeset i sedam panoa ispričana je priča o ljepotama zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i onih koji su našli mjesto na popisu UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva poput umijeća izrade tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, viteška igra Sinjska alka, umijeće izrade tikvica na području Slavonije, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, povijesna seoska cjelina Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, umijeće izrade coklji, umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, umijeće izrade betinske gajete, umijeće izrade konavoskog veza, samo su dio posebnosti i jedinstvenosti ljepote i tradicije dvanaest jednakovrijednih priča.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe nastupio je Adam Markovica, učenik Tamburaške skupine OŠ Đurđevac, polaznik Glazbene škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, PO Đurđevac i član KUD-a Petar Preradović, Đurđevac.

Izložba se može razgledati do 17. ožujka 2024. godine.