Gradonačelnik Rajn predstavit će provedbu hidrodinamičkih ispitivanja na križevačkoj geotermalnoj bušotini Križevčanka -1

Konferenciju za medije koju će održati gradonačelnik Grada Križevaca g. Mario Rajn sa suradnicima, a povodom provođenja hidrodinamičkih ispitivanja na geotermalnoj bušotini Križevčanka -1. Konferencija će se održati u utorak, 26. ožujka 2024. godine s početkom u 13,00 sati na samoj lokaciji bušotine u Ulici Ratarna.

Hidrodinamička ispitivanja provode se u sklopu projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ koji je sufinanciran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa „Energija i klimatske promjene“.

Hidrodinamička ispitivanja provodi tvrtka Crosco, a vrijednost iznosi 170.941,80 eura. Ovim ispitivanjima ustanovit će se moguća količina pridobivanja geotermalne vode i količinu plina otopljenog u vodi, zatim ležišna temperatura i tlak, fizikalno-kemijske karakteristike vode i plina te na temelju interpretacije mjerenih podataka utvrditi ležišni parametri za izračun rezervi geotermalne vode. Dobiveni podaci potrebni su za izradu Elaborata o rezervama što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju. Konačan cilj je geotermalnu bušotinu Križevčanka -1 koristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u blizini izvora kao što su škole, Veleučilište u Križevcima te potencijalno gradskog bazena.

Nositelj projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ je Grad Križevci, a partneri Komunalni poduzeće Križevci d.o.o. i Efla h.f.