Na Zrinskom trgu u Koprivnici otvorena izložba “Pisanica od srca”

Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica organizirali su otvorenje izložbe “Pisanica od srca” koja se održala u četvrtak na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Otvorenju izložbe prisustvovao je župan Darko Koren koji je naglasio kako je osnovna ideja projekta “Pisanica od srca” koja je započela još 2008. godine bila promovirati Podravinu i njezinu kulturu i običaje te naivnu umjetnost i slikarstvo.

“Mislim da smo u ovih 16 godina u velikoj mjeri uspjeli u tome, posebice u promociji naivne umjetnosti. Znano je da je izvorna naivna umjetnost stara oko 50 godina, od onih naših prvih umjetnika Lackovića, Večenaja i Kovačića. Željeli smo ponovno oživjeti interes za naivno slikarstvo. S tom idejom smo krenuli, a evo to se pretvorilo i u jedan  kulturni događaj svake godine. Ove godine smo prvi puta izložbu postavili na ovom novouređenom trgu. Mislim da se zaista uklopila u to i očekujemo velik interes svih onih koji posjete Koprivnicu u ovo vrijeme iz bilo kojeg razloga.”-rekao je Koren.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko- križevačke županije Kristina Sočev rekla je kako su pisanice bile izložene diljem svijeta, a najdalja lokacija bila je New York. Naglasila je kako je cilj ovog projekta spojiti tradiciju i običaj ukrašavanja jaja uoči Uskrsa s naivom i naivnom umjetnošću.

“Od prošle godine, na inicijativu firme Volkswagen iz Njemačke, izložba je postavljena i kod njih. Oni su ostali oduševljeni izložbom, pa se tako to ponavlja i ove godine. Ono što je dodatno, uz samu izložbu ovih pisanica, u Njemačkoj će biti održane i cjelodnevne radionice. Održat će se osam radionica oslikavanja malih pisanica. Sama tehnika oslikavanja uskršnjih jaja ima status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Radionice će održavati Josip Cugovčan, a nakon njega radionice će održavati Stjepan Pongrac.”-rekla je Sokač.

Naivni slikar Zlatko Štrfiček, koji oslikava pisanice, rekao je kako je za jednu pisanicu potrebno i do četiri dana oslikavanja, ovisno o motivima i sekvencijama na njoj.

“Budući da je pisanica ovalna samim time je i teška za rad. Pisanica je nastala 2008. godine po inicijativi i zasluzi tadašnjeg direktora i cijele Turističke zajednice. Prva je bila napravljena od drva, poslije toga se krenulo na pisanice od poliestera na kojima se radi i danas. Izuzetno mi je drago što sudjelujem u ovome i što sam dio toga. Oslikavali smo pisanice i u Berlinu i u Vatikanu i u Češkoj. Nadam se da će ova tradicija biti nastavljena i dalje.”-rekao je Štrfiček.

Dario Jembrek, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Koprivnice, naglasio je kako mu je izuzetno drago da je izložba postavljena na novouređenom Zrinskom trgu.

“Upravo na ovom mjestu je i planirano da budu postavljene izložbe na otvorenom. Izložba se nalazi ispred Galerije Koprivnica. Galerija ima u svom postavu i izložbu naivne umjetnosti. Time smo spojili Podravinu, Koprivnicu i naivu na jednom mjestu.”-rekao je Jembrek.

Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica kao suorganizatori poklanjaju ovu izložbu žiteljima i posjetiteljima Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a posjetitelji će izložbu moći razgledati od 14. ožujka do 8. travnja 2024. godine.