Predstavljena monografija „Stari Egipat – Povijest i kultura“ autora Mladena Tomorada

Povijesno društvo Križevci i Školska knjiga organizirali su predstavljanje monografije „Stari Egipat – Povijest i kultura“ autora Mladena Tomorada u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci.

Bogato opremljena knjiga Stari Egipat – Povijest i kultura cijenjenog egiptologa Mladena Tomorada u 16 intrigantnih poglavlja objedinjuje sve aspekte razvoja staroegipatske civilizacije, od njezina nastanka do suvremene percepcije i utjecaja na moderno društvo. Fantastična lektira za sve fanove starog Egipta.

U ovoj knjizi, Stari Egipat – Povijest i kultura, dr. sc. Mladen Tomorad, jedan od tri najvažnija suvremena hrvatska egiptologa, prikazuje sve ključne teme kojima se danas bavi suvremena egiptološka znanost. Tekst je temeljen na najnovijim rezultatima brojnih znanstvenih disciplina koje se bave staroegipatskom poviješću i kulturom. No, knjiga je izrazito pristupačna svim čitateljima te bogato ilustrirana s najrecentnijim fotografijama i povijesnim zemljovidima.

Mladen Tomorad, autor knjige “Stari Egipat – Povijest i kultura” rekao je kako je ova knjiga rezultat brojnih prethodnih knjiga koje je napisao pa ih pretvorio u jednu veliku cjelinu.

“Izvanredni sam profesor na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu gdje predajem staru povijest. Studirao sam povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te sam završio i egiptologiju na Sveučilištu u Manchesteru. Knjiga je nastala kao jedan dugi rezultat mog rada koji traje već preko 20 godina. Ovo je skup svega onoga što sam htio napraviti o Egiptu. Knjiga je napravljena kao enciklopedijsko izdanje, ima 752 stranice, vrlo bogato je opremljena s 1079 fotografija, 30-tak povijesnih karata, bogatom literaturom koja obuhvaća nekih 5000 različitih geografskih jedinica. U njoj se mogu pronaći apsolutno sve informacije koje interesira bilo koji uzrast. Knjiga se ne bavi samo poviješću i kulturom Starog Egipta već i temama koje se odnose i na hrvatski prostor, bavi se i temama suvremene percepcije staroegipatske kulture u svim mogućim oblicima. Za pisanje cijele knjige trebalo je puno vremena, počeo sam to još 2003. Ovo je najcjelovitija i najšira knjiga koju sam napisao i takvu ne možete naći nigdje na svijetu. Ove godine je u planu još jedna knjiga “Stara povijest”.”-rekao je Tomorad.

Deniver Vukelić, urednik povijesti nakladničke kuće Školska knjiga, rekao je kako mu je užitak bio raditi na ovom projektu.

“Nama je nacionalna dužnost raditi ovakve projekte od velikog značaja koji će trajati nekoliko generacija i koji će poslužiti kao priručnik, udžbenik ali i jedno priručno štivo svim generacijama čitatelj. Ovo je prva takva velika knjiga o Egiptu. Mi smo posljednjih desetljeća objavili sve važnije knjige o egipatskoj povijesti, tako da je ovo sada jedna kruna takve historiografije. Ovo nije naš jedini takav projekt.”-rekao je Vukelić.

Akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko-križevačkoj županiji, istaknuo je kako je ovo djelo vrlo značajno.

“Ovu promociju su pripremile tri Institucije. Ovo djelo ne samo što je sadržajno kvalitetno, već je značajno i to što je autor djela mjerodavni znanstvenik koji može napisati tako vrijedno djelo. Temeljna stvar je što obrađuje civilizaciju Egipta od početka pa sve do današnjeg dana. Sukladno s tim možemo pročitati veliki broj činjenica i detalja o staroegipatskom jeziku, pismu, književnosti, kiparstvu, arhitekturi te podosta o vjeri i običajima.

Knjiga se sastoji od šesnaest poglavlja, podijeljenih na podcjeline te vrlo bogatih priloga na samome kraju. Poglavlja su: 1. Uvod: Zemljopisni položaj, teritorij i stanovništvo; 2. Staroegipatsko društvo i svakodnevica; 3. Staroegipatski gradovi i lokaliteti; 4. Izvori za staroegipatsku povijest; 5. Kronologija staroegipatske povijesti; 6. Povijest staroegipatske civilizacije od prapovijesti do arapskog osvajanja Egipta; 7. Istraživanja staroegipatske kulture i razvoj egiptologije u svijetu od antike do danas; 8. Razvoj egiptoloških istraživanja u Hrvatskoj od nastanka prvih muzejskih zbirki do danas; 9. Hrvatsko-egipatske veze od srednjeg vijeka do danas; 10. Nastanak i razvoj najvažnijih staroegipatskih zbirki u svijetu i Hrvatskoj; 11. Staroegipatski jezik, pismo i pisarski materijali; 12. Staroegipatska književnost; 13. Slikarstvo, kiparstvo i arhitektura; 14. Vjera starih Egipćana; 15. Pogrebni običaji starih Egipćana; i 16. Egiptomanija i percepcija starog Egipta u modernoj kulturi.

Ovim djelom brojni zaljubljenici u staroegipatsku povijest te mnogobrojni studenti sveučilišnih studija povijesti u Hrvatskoj i cijeloj regiji imat će na raspolaganju jedinstvenu knjigu. Cilj joj je na jednome mjestu prikazati sve aspekte razvoja staroegipatske civilizacije od drevnih vremena do njezine suvremene percepcije te njezin utjecaj na moderno društvo.