U Pakracu obilježena godišnjica početka Domovinskog rata

U subotu 2. ožujka u Pakracu je obilježena 33. godišnjica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prisjetimo se da su pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac oslobođena je, dok su pobunjenici protjerani izvan grada.

Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio mons. Josip Krpeljević nakon čega se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“ koji se odvijao ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića.

Obilježavanje se nastavilo na navedenom trgu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnika Udruga sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, vijenac su položili Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu, Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA RH te Željko Sačić, saborski zastupnik.

Zajednički vijenac u ime Vlade RH položio je Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova s delegacijom Ravnateljstva policije i Ivan Jušić, ravnatelj uprave za ljudske potencijale i izaslanik ministra obrane. Zatim su vijenac položili Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske sa zamjenikom i predstavnicima gradova Pakraca, Lipika, Pleternice, Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Grubišnog Polja i općine Donja Voća. Zajedničkom polaganju vijenaca pridružile su se i druge braniteljske udruge.

Nakon polaganja vijenaca u prostoru Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman nastavljen je program obilježavanja te je prisutne pozdravila Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica, koja je naglasila da je danas Pakrac Hrvatska u malom te izrazila ponos što je gradonačelnica grada Pakraca, grada pobjede. Zahvalila je braniteljskoj populaciji na svemu učinjenom u obrani naše domovine i što cijene svaku žrtvu, a zahvalila je i ministru branitelja Tomi Medvedu na izuzetnim naporima u pronalasku nestalih osoba.

U ime sudionika događanja 1. i 2. ožujka 1991. obratio se Zvonko Dumančić, predsjednik Udruge dragovoljaca Posebne jedinice policije “Pionirski grad 90.”. On je izrazio ponos svih sudionika, napose pripadnika hrvatske policije, koji su tih dana sudjelovali u pobjedonosnim trenucima stvaranja Republike Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da danas u Pakracu ne slavimo rat, nego iskazujemo poštovanje ljudima koji su u najključnijim i najtežim trenucima naše novije povijesti preuzeli odgovornost u obrani domovine. Hrvatska policija preuzela prvi udar uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku i omogućila vrijeme za osnivanje Zbora narodne garde (ZNG-a), Hrvatske vojske te u konačnici pobjedu u Domovinskom ratu. Stoga su, kako je naglasio, hrvatski branitelji temeljni kamen samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Ovom prigodom ministar Medved najavio je osnivanje Braniteljskog centra u Pakracu za trajni boravak hrvatskih branitelja, kao znak zahvale za silna pretrpljena razaranja i velike ljudske i materijalne žrtve, čiji bi obrisi do iduće obljetnice trebali itekako biti vidljivi. Ministar je svoj govor zaključio ističući činjenicu da su hrvatski branitelji pobjednici, čija je najveća snaga zajedništvo koje je itekako vidljivo i ovdje u Pakracu, naglašavajući kako to zajedništvo treba čuvati, međusobno se poštivati i uvažavati. Spomenuo je i najbolniju ranu, kao posljedicu velikosrpske agresije, naše nestale. Stoga je istaknuo kako se ulažu ogromni napori u pronalazak i rješavanje sudbina svih nestalih, među kojima je i hrvatski mirotvorac i mučenik, dr. Ivan Šreter.

Na prigodnom programu ispred Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske sa suradnicima, Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske, Ante Zovak, načelnik PU vukovarsko-srijemske, Marcel Štrok, načelnik PU virovitičko-podravske, Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske i Dražen Prapotnjak, voditelj Službe za javni red i sigurnost PU bjelovarsko-bilogorske.

Program su uveličali i policijska klapa „Sv. Mihovil“ , Đani Stipaničev te dječji zbor Pakrački klinci svojim prigodnim glazbenim odabirom te Križevačka djevojačka straža, Pukovnija Orehovečki i Ženska konjička garda Vrbovec.