Održana godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice održala je u petak, 19. travnja, svoju 72. redovnu godišnju skupštinu na kojoj su se okupili svi predsjednici, zapovjednici i tajnici gradskih DVD-ova kao i gosti iz Grada Koprivnice i prijateljskih vatrogasnih zajednica.

Skupštinu je vodio predsjednik VZG-a Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, a izvješće o radu za 2023. godinu predstavio je zapovjednik Željko Cvrtila.

Nabrojene su brojne aktivnosti koje je svako društvo lani uspješno realiziralo, kao i one koje su organizirane na razini zajednice, poput taktičko-pokaznih vježbi, obilježavanja Dana vatrogastva i slično. Poseban naglasak bio je na angažmanu 118 vatrogasaca (dobrovoljnih i profesionalnih) uz desetke vozila i utrošenih 1360 radnih sati na intervenciji obrane od poplave nakon izlijevanja rijeke Drave.

Pohvale za aktivan rad došao je i od gostiju, predstavnika vatrogasnih zajednica gradova Čakovca, Varaždina, Vrbovca i Križevaca koji su redom naglasili kako koprivnička zajednica svojim radom i kvalitetom može biti primjer drugima.

Okupljenima se obratio i Darko Palaš, predsjednik VZ koprivničko-križevačke županije koji je zahvalio svima koji su sudjelovali na obrani od poplave, a bila je to i prilika da on i zapovjednik Zvonimir Habijan Slavku Tucakoviću uruče i zahvalnicu za njegov angažman u toj najopsežnijoj intervenciji u povijesti županije.

Kao dugogodišnji prijatelji i suradnici, gosti na skupštini bili su i predstavnici Gasilske zveze Domžale. Njihov predsjednik Matjaž Korošec kazao je kako se i Slovenija lani našla na udaru poplava te izrazio nadu da do takvih situacija neće doći, niti u Sloveniji, niti u Hrvatskoj.

Uručio je i prigodne poklone Slavku Tucakoviću, Mišelu Jakšiću, dopredsjedniku VZG-a Darko Jurkoviću i predsjedniku DVD-a Koprivnica Nikolu Sočevu.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Jakšić koji je pohvalio rad VZG-a i svih DVD-a te kazao kako izvješće o radu pokazuje koliko se radilo, vježbalo, osvajalo natjecanja, nabavljala oprema i na kraju koliko je bila važna pomoć vatrogasaca u prirodnim nepogodama, u gradu, ali i šire. Dotaknuo se i skorašnjeg obilježavanja 150. godišnjice DVD-a Koprivnica koje će se krajem svibnja održati u Koprivnici, a koje će u tri dana grad pretvoriti u vatrogasno središte Hrvatske.

Okupljenima se na kraju obratio i predsjednik VZG-a Slavko Tucaković naglasivši važnost suradnje vatrogasnih zajednica sjevera Hrvatske kako bi se razmijenila iskustva na korist svih.

– Još jednom ponavljam, mi smo operativna vatrogastva i snaga naših građana i na tome ću inzistirati u svakoj prilici. Zahvaljujem Gradu Koprivnici na podršci i financijskim sredstvima koje ćemo itekako opravdati svojim radom, kao što smo radili i lani – rekao je predsjednik Tucaković.