Koprivničko-križevačka županija dodijelila 102 subvencije za fotonaponske elektrane na privatnim kućama

U prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica danas je održano potpisivanje ugovora za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju na području Koprivničko-križevačke županije.
Pročelnik Marijan Štimac istaknuo je kako se program sufinanciranja fotonaponskih elektrana provodi treću godinu zaredom.

– Ukupno je 214 kućanstava do sada iskoristilo poticajna sredstva Županije. Postavljeno je 1327 kilovata na kuće, a time su kućanstva smanjila emisiju CO₂ za 650 tona, što je velik doprinos u borbi protiv klimatskih promjena i politici dekarbonizacije koju provodi Koprivničko-križevačka županija. Čestitam vam jer ste uspjeli zadovoljiti uvjete na našem natječaju – rekao je Štimac.

Prosječni iznos subvencije koju Županija daje je 50 posto investicije, do najviše 3 tisuće eura po korisniku. Ove su godine povećana sredstva i broj korisnika. U odnosu na prošlu godinu, radi se o 24 korisnika i 93 tisuće eura više.

U ime potpisnika ugovora obratio se Tomislav Lončar koji je zahvalio Županiji na provođenju ovog projekta.

– Ova mjera posebno znači mladim obiteljima i uvelike će nam pomoći u smanjenju režijskih troškova. Drago mi je da su 102 korisnika zadovoljila uvjete natječaja i da ćemo dobiti sredstva koja će nam pomoći u instalaciji fotonaponske elektrane – rekao je Lončar.

Župan Darko Koren ističe kako je ovaj program namijenjen svima koji smatraju da je briga o energiji važna.

– Ovakvim načinom proizvodnje struje se ostvaruju manje štetni utjecaji na okoliš. Koprivničko-križevačka županija je prva krenula sa sufinanciranjem fotonaponskih ćelija na privatne zgrade i kuće. Treću godinu to sufinanciramo, u prvoj godini smo imali 30-ak korisnika, u drugoj gotovo 80, a ove godine imamo 102 korisnika. Subvencije za ovu godinu iznose oko 300 tisuća eura. Ukupno smo u tri godine dodijelili 592 tisuće eura subvencija. To je jedan dobar pravac kojim smo krenuli te ćemo tim putem nastaviti i u idućim godinama. Osim na privatnim kućama, sufinanciramo i fotonaponske elektrane na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. To je odgovor na vrijeme u kojem živimo, a to je vrijeme vrlo rizične dostupnosti energije koja će biti sve skuplja – rekao je Koren i čestitao potpisnicima ugovora na odluci da krenu putem obnovljivih izvora energije.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnica HGK Županijske komore Koprivnica Renata Lohajner.