U Križevcima će se obilježiti Svjetski dan pčela

U Križevcima će se 20. svibnja obilježiti Svjetski dan pčela, od 9.30 do 11 sati vođenom šetnjom Prigorskim medenim stazama. Članovi Pčelarskog društva Križevci organizirati će pravu malu medenu akciju s pokaznim vrcanjem pogledom u košnice i degustacijom meda.

Turistička zajednica postavit će na trg dvije pokazne pčelinje košnice i organizirati kreativni kutak za najmlađe na temu pčela, dok će Gradska knjižnica Franjo Marković doletjeti s Pčelinjom pričaonicom.

Zašto 20. svibnja? Na taj je dan 1734. godine rođen Anton Janša, slovenski pčelar, pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka za pčele. Bio je poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za pčele u 18. stoljeću. Anton Janša iz Breznice u Gorenjskoj potvrdio je svoje znanje o pčelarstvu i kranjskoj pčeli već za vrijeme carske Austrije. Njegova “Rasprava o rođenju pčela” iz 1771. smatra se pionirskim djelom u području pčelarstva diljem svijeta. Cijenila ga je čak i carica Marija Terezija, prema čijim je uputama propisala pčelarstvo za cijelo carstvo.