U Križevcima počeo Gastro fest

Ovogodišnje izdanje manifestacije posvećenoj promociji hrvatske junetine brenda „Hrvatska junetina Udruge Baby Beef“ i domaćih proizvođača junetine „Križevci Gastro Fest“ započelo je u subotu u 14 sati u restoranu „Kalnik“.

Brojni posjetitelji mogu uživati u neograničenoj količini jela pripremljenih od domaće junetine i prilozima prigorskoga kraja koju priprema kuhar Mišel Doskočil.

Uz konzumaciju jela mogu se kušati vrhunska križevačka vina, križevačka piva, križevački gin i slastice domaće tvrtke Hedona d.o.o.

Održana je i radionica kućnog pivarstva dok za glazbeni dio brine Tamburaški sastav „Prijatelji“.

Potpredsjednik Udruge „Baby Beef“ Zvonimir Širjan naglasio je kako mu je izrazito veliko zadovoljstvo što može vidjeti veliki broj posjetitelja koji su došli probati domaće proizvode.

–  To su proizvodi koji se uzgajaju na našim hrvatskim farmama i mislim da je ova slika govori više od tisuću riječi. Mi smo u Udruzi u protekloj godini uspjeli, na nivou Europske unije, registrirati dokazanu kvalitetu hrvatskog junećeg mesa i mislim da smo tu među prvima koji su to uspjeli. Proizvodnja nam je stabilna i tržište nam se sve više otvara prema Europi i Sredozemlju. Nama je najinteresantnije naše hrvatsko tržište i mislim da ovakve manifestacije doprinose da naši potrošači i sugrađani mogu isprobati i vidjeti da se isplati uzeti naš prodajni proizvod – rekao je Širjan.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn rekao je kako je izrazito ponosan i optimističan da ovo bude najbolje izdanje Gastro festa.

– Ovo je tek treća po redu manifestacija. Kvaliteta pronalazi put do svojih konzumenata. Građani prepoznaju napore i nas jedinice lokalne samouprave ali i regionalne gdje želimo promovirati domaće proizvode, a poseban je naglasak na našu domaću junetinu, ali isto tako ovdje će pronaći put  do potrošača i naši vinari i vinogradari. Prezentiramo i ono što imamo najbolje u kulinarskom smislu, a to su naši kuhari i profesori Srednje škole Ivan Seljanec. Svakako valja istaknuti kako su tu i učenici Srednje škole Ivan Seljanec kojima je ovo itekako prilika da rade s vrhunskim komadima mesa uz mentoriranje najboljih stručnjaka u Republici Hrvatskoj. Ovaj broj kojim svjedočimo već sada, a tek smo na početku dana, govori nam da smo na dobrom tragu s ovim festivalom – rekao je Rajn.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, pozdravio je organizatore ovog projekta te zahvalio na organizaciji ovakve odlične manifestacije.

– Ovaj današnji program ukazuje na mnoge stvari. Prije svega da je proizvodnja hrane, a iza čega stoji poljoprivreda, najznačajniji sektor u svakoj državi i u ovakvim vremenima mislim da je to jedno od najmoćnijih oružja. Ono što, s pravom možemo reći, da je prostor ove naše županije središte poljoprivredne proizvodnje u sektoru stočarstva, a udruga “Baby beef” to na najbolji način i dokazuje. Ovaj današnji program može poslati nekoliko poruka. Izuzetno moramo razmišljati o budućnosti proizvodnje hrane i koristit sve one resurse i potencijale kojima raspolažemo. Među najrazvijenijim smo prostorima u stočarskoj proizvodnji u Hrvatskoj i nastojat ćemo to nadograditi u godinama koje su pred nama. Mogu najaviti jedan veliki projekt koji realiziramo s Križevcima i s Udrugom “Baby beef”, a to je izgradnja distribucijskog centra za meso koji će se graditi u poduzetničkoj zoni Gornji Čret i s time dati još jedan poticaj razvoju stočarske proizvodnje. Evidentno je da za to posjedujemo sve moguće resurse i reference – rekao je Koren.

Organizatori Križevci Gastro Festa 2024. su Grad Križevci, Udruga Baby Beef, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Križevački poduzetnički centar d.o.o.