Izložba “Oblici ljubavi” turske umjetnice Ardan Özmenoğlu otvorena u Križevcima

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci je otvorena izložba Ardana Özmenoğlua ‘Oblici Ljubavi’ / ‘Forms of Love’.

Umjetnica Ardan Ozmenoglu rekla je kako joj je vrlo drago što je u Križevcima te da je Likovnu galeriju prepoznala kao jednu posebnu.

– Izložba je posebna i unikatna. Započinje sa stablom i kroz putovanje po prostoru mogu se osjetiti svi osjećaji koje nam život dijeli. Mislim da je taj dojam posebno naglašen i zbog arhitekture cijele Likovne galerije te zbog ljudi ovdje. Uvijek je to povezano. Ako pogledate imena radova vidjet ćete kako izražavaju ono što sam radila. Sretna sam što sam ovdje – rekla je Ozmenoglu i dodala kako izložba kreće drvećima koja se protežu i kroz druge prostorije.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi rekla je kako je ova izložba poklon sugrađanima  koji 5 godina žive u Križevcima, odnosno inženjerima i radnicima na pruzi koji su iz Turske. -Ardan je poznata svjetska umjetnica i njena djela nalaze se Dusseldorfu, Istanbulu i New Yorku, surađuje s galerijama i muzejima diljem svijeta. Radi i svoj studio umjetnica ima u Istanbulu.

Predsjednica Odbora za obrazovanje, kulturu, brigu o djeci i šport u Križevcima Martina Zdilar Sertić zahvalila je svima na dolasku te naglasila kako joj je neizmjerno drago što je ova izložba u Križevcima.

– Izuzetno je važno integrirati ovakve događaje s obzirom da s nama žive, rade, školuju djecu turski građani. Njihova kultura je ovdje itekako vidljiva. Ono što je meni zapelo za oko su skulpture drveća koj se rade tehnikom laka za nokte. Svim tim slojevima dobiva se potpuno druga dimenzija njenog rada. Time i mi dobivamo njezin utjecaj na sve nas – rekla je Zdilar Sertić te proglasila izložbu otvorenom.

Multidisciplinarna umjetnica Ardan Ozmenoglu apstrahira koncepcije ljubavi svojim staklenim i neonskim skulpturama te radovima na papiru. S druge strane pak, apstrahira poznate svakodnevne predmete u simbole koje povezujemo s oblicima / izrazima ljubavi. Njezin rad stvara zajednički jezik za univerzalno zajedničko razumijevanje ljudskih odnosa i romantike koju pripisujemo određenim gestama i simbolima, ne gubeći pritom krhkost i ranjivost koje su povezane sa samim činom ljubavi.

Izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 29. lipnja 2024. godine.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.