Jasna Horvat predstavljala Općinu Sveti Petar Orehovec na Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U Kloštru Podravskom održan je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti. Jasna Horvat iz Međe u Općini Sveti Petar Orehovec primila je priznanje za posvećenost obitelji uz podršku u raznim aktivnostima te čuvanje obiteljske tradicije u gospodarstvu.

Jasna Horvat rođena je u rodnoj kući svojih roditelja Štefice i Dragutina Mrvčića u Vojnovcu Kalničkom. Udana je i majka je četvero djece, dvije kćeri Ivane i Klare i dva sina Dominika i Karla. Nakon završene osnovne škole zaposlila se u tvornici obuće Šimecki, gdje je radila do udaje.
Budući da je u obiteljskom nasljeđu kod supruga Alojza obrt, koji se bavi pilanarstvom sada već 70 godina, zajedno sa suprugom je odlučila nastaviti taj posao te su zajedno zaposleni u njemu i kaže da iako je koji puta posao na pilani prezahtjevan, rade ga s voljom. Važno je naglasiti svima koji trebaju uslugu piljenja neka se s povjerenjem obrate pilani Horvat.
Jasna je od suprugovih djeda i bake prihvatila poljoprivredno gospodarstvo imenom Horvat te je nositeljica OPG-a, koji se bavi primarnom proizvodnjom hrane za životinje. Posebna strast sina Karla su konji pa su krenuli s uzgojem rasplodnih konja pasmine Lipicanac. Uz mnogobrojne obveze tijekom dana u radu od kuće i oko nje, posebnu pažnju Jasna posvećuje upravo konjima, koji je ispunjavaju svojom plemenitošću i ljepotom kao i odanošću.
U društvenom angažmanu Jasna kaže kako je u pozadinskoj podršci uglavnom svojem dragom suprugu Alojzu, koji je aktivan kao dugogodišnji član i suosnivač KUD-a „Prigorec“ iz Sv. Petra Orehovca, kao i član dvaju pjevačkih crkvenih zborova kroz više desetljeća.
Također je bila podrška svojoj starijoj kćeri Ivani Franjić, rođenoj Horvat, dok je bila članica glazbenog sastava „Dekle“.
Jasna je posvećena svojoj obitelji. Najmlađa kći Klara polazi 6. razred, a Jasna s ponosom ističe kako je baka Gabrielu i Emili te s radošću iščekuju prinovu sina Karla i njegove zaručnice Katarine.

Svake godine godišnji odmor provodi kod svoje šogorice Ljubice Lukačić s članovima najuže obitelji pa su to prilike za odmor, opuštanje i obiteljska druženja. S posebnim veseljem su putovali u Njemačku u posjet najstarijem sinu Dominiku i snahi Ani povodom rođenja kćerkice Emili u Ulm.
Jasna voli putovanja u razne krajeve. A s posebnim veseljem vozi bicikl te obilazi staze i puteljke svojega zavičaja podno Kalnika, gdje uživa u miru, cvrkutu ptica i prekrasnoj prirodi.

Festival je imao i humanitarni karakter jer su tradicionalno sudjelovali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“, koji su izložili svoje rukotvorine te prikupljali dobrovoljne priloge za rad svoje udruge.

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su: GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.