Predstavljena knjiga “Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia” u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Hrvatsko šumarsko društvo -Ogranak Koprivnica i Ogranak Varaždin i Veleučilište u Križevcima organizirali su večeras predstavljanje knjige “Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia” koju su priredili Davor Topolnjak, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić.

Knjigu su predstavili priređivači Oliver Vlainić i Kristijan Skočibušić te recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac. Moderatorica je bila Renata Husinec, a predstavljanje je održano u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac kazao je kako je riječ o velikoj knjizi.

– Köröskenyiaja možemo svrstati uz velikog Kozarca, a čak je i prije njega obnašao funkcije. Čovjek je puno toga stvorio i napravio te je nažalost preminuo u 31. godini. Čitanku šumarske povijesti, kako je mi zovemo, napisao je u 28. godini. Bio je tajnik Hrvatsko šumarskog društva i prvi urednik Šumarskog lista 1877. godine, a sudbina je tako htjela i u tom prvom broju je izašla njegova osmrtnica. Ostavio je dubok trag u našoj šumarskoj povijesti te je podigao našu struku na višu razinu. Križevci su grad znamenitih ljudi, a ovu knjigu smo objavili prošle godine povodom 150. obljetnice tiskanja njegove knjige o šumarstvu – rekao je Dubravac i dodao kako mu je pisanje ove recenzije bila velika odgovornost.

Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Varaždin Davor Topolnjak ističe kako je ideja o ovoj knjizi došla u vrijeme korone.

– Köröskenyi je rođen u Vidovcu pored Varaždina i prije 150 godina je izdao knjigu “Opće šumarstvo”. Željeli smo tu obljetnicu ponovo obilježiti izdavanjem ove knjige za sve prijatelje šume i šumarstva, te smo se malo više pozabavili njegovom biografijom i životom. Shvatili smo da je bio veliki stručnjak i veliki ljubitelj prirode i šumarstva za ono vrijeme, te je shvatio koliko je država tada raspolagala velikim potencijalom. U njegovo je vrijeme bilo malo šumara te je pisanjem knjige htio potaknuti ljude da odaberu to zvanje i školuju se, kako bi se taj prirodni resurs očuvao – rekao je Topolnjak i zaključio kako je Köröskenyi životni put završio kao nadšumar Zagrebačke županije.

Na promociji je bila i dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren koja je otkrila poveznicu između Köröskenyia i Veleučilišta.

– Vladoja Köröskenyia vežemo uz početak djelovanja nekadašnjeg kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta. On je bio među prvim učenicima koji su nakon završene gimnazije u Varaždinu, školovanje nastavili upravo na tom učilištu. Završio je učilište 1864. godine sa 19 godina i nastavio se baviti šumarskom strukom. Obrazovanje za šumare i poljoprivrednike imalo je zajednički početak, kasnije su šumari otišli iz Križevaca, a mi smo i danas tu. Zajednički sad obilježavamo sve ono što nas veže za te početke – rekla je Koren.

Promociji je prisustvovao i Marko Šašek ispred Hrvatskih šuma koji je istaknuo kako je Vladoj Köröskenyi ostavio velik i neizbrisiv trag u šumarstvu u križevačkom kraju, pa i šire.

– Šumarstvo u Križevcima ima dugu tradiciju i to od 1860. godine kada je osnovano Visoko gospodarsko šumarsko učilište. To je bilo prvo učilište u ovom dijelu Europe koje je organizirano provodilo školovanje i educiranje mladih stručnjaka iz šumarstva i poljoprivrede. Köröskenyi je bio zaposlenik tog učilišta i rodila se ideja da se napiše prekrasna knjiga o ovom šumarskom stručnjaku iz 19. stoljeća – rekao je Šašek i dodao kako je iz Šumarskog učilišta kasnije nastao Šumarski fakultet u Zagrebu.