Predstavljeno ovogodišnje 56. izdanje Picokijade

Točno tjedan dana prije početka Picokijade, tradicionalne, najveće i po svemu posebne turističke manifestacije, u Đurđevcu je predstavljen ovogodišnji program, brojni tradicionalni i novi sadržaji te glavni sudionici. Dobrodošlicu je svima na početku konferencije za novinare poželio gradonačelnik Hrvoje Janči i najavio da će u 50-tak pripremljenih događanja sudjelovati preko 2000 sudionika koji se već mjesecima pripremaju kako bi se tradicija i kultura ovoga kraja pokazala na najbolji mogući način.

– Picokijada je posebna po tome što se cijela zajednica uključuje u organizaciju i izvedbu svih događanja na manifestaciji. Mi smo jedna od 20 top manifestacija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu dižemo ljestvicu promidžbe naše tradicije i kulture, rekao je gradonačelnik i zahvalio svima koji sudjeluju u njenoj realizaciji, a posebno sponzorima, udrugama, članovima organizacijskog odbora, turističkoj zajednici Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije te svim pojedincima koji je čine najboljom u Hrvatskoj.

Riječi pohvale za ovu veliku turističku manifestaciju imala je i Kristina Sočev, zamjenica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja je kroz potporu Hrvatske turističke zajednice Picokijadi osigurala potporu od  45.000 eura.

Da su u Picokijadi kao manifestaciji tradicije, kulture, gastronomije i zabave prepoznali prave vrijednosti, potvrdili su i brojni predstavnici sponzora. Danijel Dugina, direktor Hotela Picok, Krešo Habijanec, direktor Bistre, Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, Željana Kljaić, direktorica proizvodnje regije Podravina-INA, Vlado Lazar u ime Erste banke, Matija Kovačić ispred tvrtke Ćiro Betoni i Darko Lacković iz tvrtke Kotlar čestitali su organizatorima i poželjeli im uspješnu realizaciju manifestacije.

Vid Balog, autor teksta za scenski prikaz Legende o Picokima, ocijenio je kako Picokijada i Legenda o Picokima raste zahvaljujući ljudima koji sudjeluju u njoj te najavio novi tekst kojim će obogatiti ovogodišnje scensko uprizorenje.

Da je mjesec lipanj već godinama, unatoč brojnim obvezama, rezerviran za Đurđevac i Picokijadu, potvrdio je i Krešimir Dolenčić, redatelj scenskog prikaza Legende o Picokima. – Neopisivo se veselim doći ovdje. U Legendi sudjeluje više od 300 ljudi, a svi su ti ljudi u potpunosti posvećeni predstavi. Bilo je raznih pokušaja iz cijele Hrvatske raditi nešto slično, no nitko to nije uspio jer se ovdje sve prekida kako bi se održala manifestacija – rekao je Dolenčić.

– Legenda je jedna kompleksna priča koju promoviramo cijele godine kroz uprizorenje članova Udruge Sv. Juraj za posjetitelje iz cijele Hrvatske. Pozivam sve ljude dobre volje da posjete grad Picoka, osjete našu gostoljubivost i postanu dio legende, zaključio  je Mario Fuček, direktor Turističke zajednice grada Đurđevca.

Press-konferenciju svojim je dolaskom obogatio kapetan Grada Picoka Željko Kožarić uz pratnju članova Udruge sv. Juraj i KUD-a Petar Preradović, članica Udruge žena grada Đurđevca i glavnih glumaca Male legende o Picokima iz Dječjeg vrtića Maslačak.

U nastavku možete pogledati ovogodišnji program manifestacije: Picokijada 2024.