U Križevcima će se održati predstavljanje knjige “Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Hrvatsko šumarsko društvo -Ogranak Koprivnica i Ogranak Varaždin i Veleučilište u Križevcima pozivaju vas na predstavljanje knjige “Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia” koju su priredili Davor Topolnjak, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić.

Knjigu će predstaviti priređivači Oliver Vlainić i Kristijan Skočibušić te recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac. Moderatorica je Renata Husinec.

Predstavljanje će se održati u četvrtak u 18 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Vladoj Köröskenyi bio je šumarnik (Vidovec, 1. IX. 1845 — Zagreb, 2. XII. 1876). Bio je brat Vjekoslava, gospodarskoga pisca. Gimnaziju je polazio u Varaždinu, a 1864. je završio školovanje na Gospodarsko-šumarskom učilištu u Križevcima. Na miholjačkom vlastelinstvu stekao je stručnu praksu kao šumarski vježbenik i potom šumar (Čađavica, Šljivoševci).

Radeći i učeći od tadašnjega šumarnika miholjačkoga vlastelinstva A. Danhelovskoga, ondje ostaje do 1871., kad je izabran za nadšumara Zagrebačke županije. Postavio je temelje urednomu gospodarenju u šumama urbarskih općina te napisao i 1873. u Zagrebu objavio prvu stručnu šumarsku knjigu na hrvatskom jeziku koja obuhvaća sve grane šumarstva, Obće šumarstvo.

Njegovom je zaslugom 1876. obnovljeno Hrvatsko-slavonsko šumarsko društvo, s V. Račkim sastavio je pravila Društva, bio prvi njegov tajnik i urednik prvoga broja Šumarskoga lista, objelodanjena mjesec dana nakon njegove smrti.

Iz teksta Branimira Prpića (2009.)