Udruga Peski art Đurđevac darovala Veteranskom centru u Sinju umjetnička djela 54 autora

Na prigodnoj svečanosti u gradu Sinju, potpisan je Ugovor o donaciji 54 umjetnička djela, slika i skulptura, koje je Udruga Peski-art poklonila Veteranskom centru Sinj. Ugovor su potpisali, predsjednik Udruge Peski-Art Franjo Mihočka i voditelj podružnice Veteranskog centra, Igor Vidalina.

Bila je to svečanost primopredaje likovnih radova iz projekta Podravina svojem generalu nastalih na 11. likovnoj radionici Peski-art Đurđevac 2023. koju udruga organizira već 11 godina u čast generala Mladena Markača, počasnog građanina Grada Đurđevca, odnosno u čast 11. obljetnice izricanja njegove oslobađajuće presude u Haagu.

Na svečanosti su, uz generala Mladena Markača i domaćina Igora Vidalina, bili prisutni i umirovljeni general Josip Lucić, kao izaslanik pokrovitelja, potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda, Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik grada Sinja, Miro Bulj, predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukič i brojni drugi uzvanici. S đurđevačke strane, uz članove Udruge Peski-Art, u ime Grada Đurđevca bila je Edita Janković Hapavel ravnateljica Muzeja grada Đurđevca, kao izaslanica gradonačelnika Hrvoja Jančija.

Uvodno se domaćin Igor Vidalina zahvalio udruzi Peski-art i Gradu Đurđevcu na velikodušnoj i iznimno vrijednoj donaciji, koja će krasiti prostore Veteranskog centra. Ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel je potom prenijela pozdrave gradonačelnika Hrvoja Jančija i saborskog zastupnika i predsjednika GV Željka Lackovića, zahvalila za iznimno gostoprimstvo, podsjetila na veličinu pobjede i žrtve Mladena Markača u Domovinskom ratu i naglasila povezanost Sinja i Đurđevca na kulturnom i turističkom planu u Hrvatskoj i na povijesne sličnosti iz osmanlijske prošlosti.

Franjo Mihočka, inicijator i glavi organizator projekta „Podravina svojem generalu“, kao predsjednik udruge Peski-Art pozdravljajući okupljene je rekao da Đurđevac i Udruga sve likovne radove daruje otvorena srca, s velikim poštovanjem prema narodu sinjskog kraja i Gospi Sinjskoj i izrazio nadu da će darovani likovni radovi unijeti vedrinu, te uljepšati i oplemeniti rehabilitacijske i radne prostore Veteranskog centra. Mihočka se zahvalio pokroviteljima, Ministarstvu branitelja, KC-KŽ županiji i Gradu Đurđevcu, te svim suorganizatorima, sponzorima i donatorima, a posebno svim autorima koji su poklonili svoja djela za ovu plemenitu akciju.

Govornici na svečanosti te sinjski gradonačelnik Miro Bulj i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban su nadahnuto potom govorili o ulozi generala Mladena Markača u obrani u Domovinskom ratu, te naglašavali posebnost i jedinstvenost plemenite akcije doniranja slika iz Đurđevca za braniteljske domove.

Izaslanik pokrovitelja, potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda, general zbora Josip Lucić, uz riječi zahvale umjetnicima iz Đurđevca za vrijednu donaciju, izrazio je i planove za nastavak daljnje suradnje s đurđevačkom Udrugom i Ministarstvom, koja će ubuduće prvo biti usmjerena prema veteranskim centrima u Daruvaru i Petrinji. Na kraju svečanosti general Mladen Markač zahvalio se domaćinima na dobrodošlici, a svojim Đurđevčanima, uz koje je bio cijelo vrijeme posjete Sinju, na umjetničkim djelima.

-Vas u Sinju i nas u Đurđevcu veže nešto posebno. Vas u obrani od tuđina pomogla je Gospa Sinjska, a nama od istog napadača naši Picoki. Zato na kraju bih poručio Oj Hrvatska moja sretna budi, nek te vode, hrabri, vrijedni i pošteni ljudi – govori Mladen Markač.

Prije svečanosti primopredaje položeni su vijenci i upaljene svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Uz generale i predstavnike ,te članove brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cetinskog kraja i cijele Spliitsko-dalmatinske županije, u ime delegacije grada Đurđevca vijence su položili Edita Janković Hapavel i Franjo Mihočka.

U Veteranskom centru u Sinju ostali su radovi domaćih autora, članova Udruge Peski-Art Đurđevac: Željka Bečaka, Franje Mihočke, Marijana Štimca, Dubravka Rogožara, Snježane Božić, Nadice Markov, Dražena Milenkoviča. Zdravka Šabarića, Biserke Vraš, Andre Belić, Ane Budija, Marijane Šatrak, Đure Jakovića, Ivaa Rođaka, Mitka Horvata, Edit Posevec, Zorana Homen, Mate Zemana, Martina Hrželjaka, Marije Stipan, Franje Mustač Međarpv, Josipa Gregurića, Zvonka Koščaka, Danijela Barukčića,, Renate Kovačić, Zlatka Sabolovića. Stjepana Ivanca, Zorice Majnarić, Pete Topljaka Petrine, Đurđice Švaco, Alojza Horvat, Đurđice Franjić, Verice Babec, Andree Belić, Larise Golec, Milke Novosel, Mirka Besedića, Vesne Martinjak, Edit Posavec, Božice Pukec, Larise Golec, Stanka Padariča, Brankice Sobota Šalamon, Franje Kučko, Draženke Kolar, Milke Novosel, Stanka Sabaol Stada, Đurđe Ivčić, Božice Pintar, Stjepana Levačića, Bernardice Hrvoić, Đure Škurdije, Marijane Šatrak i Petra Posevec Pjera, te skulpture Ivane Hadžija i Pere Cika.