Dvanaesti kongres hrvatskih esperantista u Prvić Luci

Dokumentacijski esperantski centar (DEC) iz Đurđevca bio je izvršni organizator 12. kongresa hrvatskih esperantista, koji je održan u Prvić Luci kraj Šibenika od 21. do 28. lipnja.

Na ovom skupu se okupilo 85 sudionika iz Hrvatske, Austrija, Burundija, Poljske, Slovenije, Kanade, Litve, Italija i Velika Britanija. U radnom dijelu održana je godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto, intenzivni tečaj esperanta te pušten u rad Registar esperantista u Hrvatskoj, a u kulturnom i zabavnom dijelu održano je predavanje Roberta Milijaša o malim bespilotnim letjelicama, koncert esperantske glazbe, promovirane su nove knjige đurđevačkog nakladnika na esperantu (roman “Alina” bugarskog autora Juliana Modesta te “Noćno putovanje” ukrajinske autorice Tatjane Auderskaje iz Odese).

Predstavljeni su i gradovi koji će u naredne četiri godine ugostiti ovaj skup te Erasmus+ projekt Dokumentacijskog esperantskog centra “Europski horizonti za rast”. U vrlo bogatom turističkom programu organizirani su izleti u Nacionalne parkove Krka i Kornati, obilazak šibenskih otoka i posjet Primoštenu te razgledavanje Memorijalnog centra Fausta Vrančića. U 2025. godini kongres hrvatskih esperantista održat će se u svibnju u Slavonskom Brodu, također u organizaciji đurđevačkog DEC-a.