Općina Kalnik svečanom sjednicom proslavila Dan Općine

Povodom Dana Općine Kalnik i blagdana svetog Brcka, u utorak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kod lugarnice u Vratnu.

Sjednici su nazočili saborski zastupnik i izaslanik predsjednika RH Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, saborski zastupnik Mate Vukušić, saborski zastupnik Tomislav Golubić, saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok, načelnik općine Kostajnica iz BiH Nikola Janjetović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Grada Križevaca Ivan Biškup, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač, načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović, načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović, načelnik općine Legrad Ivan Sabolić, načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, izaslanica načelnika Općine Sv. Ivan Žabno Romana Dabić, izaslanik načelnika Općine Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, predstavnici HGSS-a stanice Koprivnica, ispred PORA-e Melita Birčić, predsjednica Društva Crvenog križa KKŽ Đurđica Trbus, ravnteljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec, predstavnici brojnih udruga te ostali uvaženi gosti.

Sjednicu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik Olinka Gjigaš koja je pozdravila uzvanike i mještane, osvrnuvši se na ostvarene ciljeve tijekom proteklih 365 dana.

– Općinski proračun za prošlu godinu iznosio je 930 tisuća eura. Zbog velikih planova i želja proračun se rebalansom povećao na 1,6 milijuna eura sve u vjerovanju i nadu da će se planirani planovi realizirati i da će se Kalnik i dalje razvijati. Gledajući u retrovizor, iza nas je godina u kojoj se ne možemo previše hvaliti. Asfaltirano je dio cesta. Održavana je komunalna infrastruktura. Podigli smo plaće zaposlenih u vrtiću i općini. Najveći naš projekt je projekt Vodnih usluga. Projektom će se smanjiti ogromni gubitci vode – rekla je Gjigaš.

Općinski načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer pozdravio je sve prisutne te predstavio buduće općinske planove.

– Za život je bitna voda, zrak i čovjek. Pokazali smo da se možemo okupiti i u šumi koja život znači. Kalnik su pluća cijele naše sjeverne Hrvatske. Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo nam je nekoliko projekata na kojima sam zahvalan, a i ove godine će se ostvariti neki. Posipavat ćemo poljske puteve, nastaviti ćemo s asfaltiranjem cesta, izgraditi ćemo neke određen projekte ovdje na području Općine. Ono što bih naglasio i za što se uvijek borim su naše Udruge. Ono što je glavno i imam ideju je da se Kalnik spoji na autoput na čvorište Novi Marof. To je projekt na kojem ću raditi maksimalno kako bi došli ovdje živjeti ljudi. Bez čovjeka nema ništa. Stavili smo akcent na čovjeka, na ljude i djecu koji ovdje žive – rekao je Kešer.

Uime općinskih načelnika svima prisutnima obratila se načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec koja je čestitala Dan Općine Kalnik te zaželjela i dalje uspješan nastavak razvitka Kalnika.

Nikola Janjetović, načelnik općine Kostajnica iz BiH, pozdravio je sve prisutne te naglasio kako mu je čast da se prijateljstvo između općina održava.

Uime saborskih zastupnika obratio se Tomislav Golubić zahvalio se na pozivu te pozdravio sve prisutne.

– Mladen je doista poseban i ne moramo se čuditi što smo danas u šumici i što slavimo Dan Općine Kalnik ovdje. Sljedeće godine očekujemo neočekivano. Želim da vam se svi planovi ostvarite, da imate zajedništvo  i da svi zajedno podignite Općinu Kalnik. Mislim da zajedno možete izgraditi vašu Općinu na jedan kvalitetan način. Vjerujem u vas i vaše Općinsko vijeće i vašeg načelnika – rekao je Golubić.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, rekao je kako nije iznenađen što se svečana sjednica održava upravo u prirodi.

– Čestitam na ovoj ideji i izvedbi. Dobro sam razumio i neke poruke iz Mladenovog obraćanja. Poruke koje je on iznio su znakovite i osobno sam neke od njih razumio. Prije svega, uvijek je tu problematika oko prometne povezanosti i lovstva. Što se tiče ove famozne ceste prihvatio sam taj izazov i zaista mislim da to ima smisla. Dogovorili smo da ćemo taj projekt ozbiljno pokrenuti. Puno je toga napravljeno na Kalniku. Svi oni koji su dali i mali doprinos tome treba im zahvaliti. Ovdje postoji veliki prostor za razvoj i napredak. Čestitam na svim postignućima i želim da se put razvoja nastavi i dalje u zajedništvu koji je preduvjet da se naprave velike stvari u budućnosti – rekao je Koren.

Uime predsjednika Republike Hrvatske svima prisutnima obratio se saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je naglasio kako se ovaj kraj ima s čime ponositi.

– Spomenuto je dosta toga što se događa i znam da nije lako s malim proračunom raditi čuda. Mi u Koprivnici, koji imamo veliki proračun, ne stignemo napraviti sve. Sva ta povijest vam govori da ste uspjeli opstati na ovim prostorima svih tih godina i da ste uspjeli očuvati ovaj kraj i baštinu koju imate i da ste ipak uspjeli ići naprijed. Želim da nađete snagu u čuvanju baštine i prirode i da s time idete naprijed. Cijela Hrvatska se treba ponositi ovim krajem. Imate jako puno potencijala i trebate biti optimistični. Duboko vjerujem da Kalnik treba i može ići naprijed. Kako imate sjajnu prošlost i povijest, mislim da imate i sjajnu budućnost – rekao je Jakšić.

Na svečanoj sjednici uručene su nagrade učenicima Osnovne škole Kalnik i njihovim mentorima za ostvarene rezultate na natjecanjima u ovoj školskoj godini.

Također, odlukom Općinskog vijeća Općine Kalnik, dodijeljena su javna priznanja u obliku zahvalnice. Javna priznanja primili su Osnovna škola Kalnik, Dječji vrtić “Kalnički jaglac”, Udruga potkalnički konjari, Udruga vinogradara i vinara sveti Martin Kalnik te Marijan Đurec.