Proglašeni proizvođači najboljih kukuruznih silaža u 2023. godini u Križevcima

Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu organizirao je u Križevcima prezentaciju 7. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj. U okviru prezentacije proglašeni su i najbolji proizvođači najboljih kukuruznih silaža u 2023. godini.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Pavičić, predstavnik Upravnog odjela za poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Zlatko Dudaš, predstavnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Dario Zagorec, profesori Veleučilišta u Križevcima Tatjana Jelen i Dejan Marenčić , predstavnica Saveza simentalskog goveda Mateja Česi. direktor tvrtke Schaumann Agri d.o.o. Zoran Vlahek, a uvodno je okupljene pozdravio i rad Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda HAPIH-a predstavio Ivica Vranić.

Direktor tvrtke Schaumann Agri d.o.o. Zoran Vlahek pozdravio je sve prisutne te izrazio zadovoljstvo što je njegova tvrtka sponzor.

– Tvrtka Schaumann od prvog dana na području Hrvatske radi sustavne edukacije oko pripreme silaže. Bez dobre pripreme sjenaže i silaže u ovim ekonomskim situacijama nije moguće kvalitetno nešto napraviti. Čestitam svim dobitnicima i dalje želim svima uspješne i dobre pripreme za svoje životinje – rekao je Vlahek.

Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije kazao je kako je kvalitetna silaža preduvjet za kvalitetu krajnjih proizvoda.

– Ovo je sedmo natjecanje po redu i 2000 uzoraka je prošlo u tom vremenu. Svi vi poljoprivrednici koji ste shvatili bitnu stvar, a to je ta priprema hrane, uz sve prilike i neprilike vama je to izazov svake godine. Svake godine smišljate neki novi recept tako da svi vi koji ste se natjecali svakako vam čestitam. Bjelovarsko-bilogorska županija od početka je uz HAPIH, ostati ćemo i u budućnosti i drago mi je da surađujemo – rekao je Pavičić.

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić zahvalio je svima što su došli u Križevce.

– Ono što mi, kao HAPIH, možemo napraviti za sektor proizvodnje mlijeka je naša stručna potpora i sav ovaj dio vezan uz analize mlijeka i stočne hrane. Nastojimo poboljšati našu uslugu. Mi kao Agencija smo to učinili na način da provodimo i završavamo proces rekonstrukcije Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka koji djeluje gotovo pune 22 godine. To je najveća investiciji u HAPIH-u od 2019. godine. Vrijednost ugovora je bila oko 150 tisuća eura. Dovršetkom ove investicije biti ćemo u mogućnosti biti još učinkovitiji i još kvalitetnije pružati usluge prema vama. U prošloj godini smo analize povećali za 30 posto. Ovo natjecanje je svakako usmjereno ka većoj kvaliteti ishrane grla što će doprinijeti većoj profitabilnosti proizvodnje mlijeka. Interes za ovim natjecanjem raste – rekao je Karalić te svima zaželio puno uspjeha u daljnjoj proizvodnji.

O važnosti kvalitetne silaže govorio je  načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje HAPIH-a Drago Solić, a na kraju su svečano uručene plakete najboljim proizvođačima kukuruznih silaža. Zlatne plakete primili su ENA d.o.o., Josip Trgovac, Mirko Vuksanović i Ružica Loborčec. Srebrne plakete primili su Antonio Panić, Darko Galović, Vlado Švarc, obrt Điđo, Jovan Karapandža, obrt Zdule, Dejan Perić i Blaženko Volarić. Brončane plakete primili su Obiteljsko gospodarstvo Peteani, Lactis d.o.o., Dominik Dombaj, Ivan Špišić, i Farma muznih krava Orlovnjak.