Đurđevac po mjeri mladih

Na području Grada Đurđevca od nedavno je krenula provedba projekta „Mladi na potezu: Program za mlade Grada Đurđevca“. Tijekom održane početne konferencije krenulo se s daljnjim koracima uključivanja dobnih skupina od 15 do 30 godina kako bi upravo oni oblikovali inkluzivnu i podupiruću lokalnu zajednicu koja prepoznaje, uključuje i uvažava mlade.

Uključivanjem mladih rezultati projekta se već naziru.

Izrađen je unikatni logotip projekta. Centralni element logotipa je stilizirana šahovska figura u obliku pijetla. Ovo nije slučajan izbor – pijetao, lokalno poznat kao “picok”, je simbol Grada Đurđevca. Korištenjem ove figure, stvara se snažna poveznica s identitetom grada. Šahovska figura simbolizira strateško razmišljanje i donošenje odluka, što je srž ovog projekta za mlade. Pijetao-figura stoji na šahovskoj ploči, predstavljenoj s tri zelena kvadrata na dnu. Ova dual-simbolika je namjerna: Šahovska ploča predstavlja “polja mogućnosti” gdje mladi svojim potezima određuju budući smjer grada. Zelena boja kvadrata evocira podravsku ravnicu, vizualno smještajući logotip u geografski kontekst Đurđevca. Žuti polukrug u pozadini simbolizira izlazeće sunce nad podravskim poljima. Ovo nije samo estetski element – izlazak sunca metaforički predstavlja novi početak i svijetlu budućnost koju projekt želi stvoriti za mlade Đurđevca. Korištene nijanse žute i zelene boje su službene boje Grada Đurđevca. Ovim logotipom želi se komunicirati da su mladi Đurđevca ti koji, poput igrača šaha, imaju moć svojim potezima oblikovati budućnost grada. Istovremeno, logotip ostaje duboko ukorijenjen u lokalnom identitetu i geografiji, čineći ga jedinstvenim i relevantnim za ciljanu publiku.

Izrađen je anketni upitnik koji uskoro ide u javnost. Sudjelovanje u istraživanju bit će anonimno i rezultati će se koristiti za potrebe provedbe projekta. Upitnik se sastoji od 20 povezanih pitanja s kojima se želi prikupiti razmišljanja mladih o (ne)zadovoljstvu sadržaja i mogućnosti na području Grada Đurđevca i prigradskih naselja. Slijedi aktivno uključivanje mladih u prikupljanje informacija. Prikupljeni podaci će biti temelj za daljnje kreiranje smjernica prema realizaciji Programa za mlade.

Aktivno se radi na razvijanju plana i materijala za provedbu treninga za članove vijeća učenika, te članove savjeta mladih s područja Grada. U pripremi je program za studijski posjet gradovima, primjerima dobre prakse Pazinu i Kastavu. Tijekom studijskog posjeta predstavnici vijeća učenika, savjeta mladih, donositelji odluka će imati priliku upoznati se s uspješnim primjerima uvođenja mladih u procese donošenja odluka.