Križevčanin Tomislav Leskovar osvojio vrh Mont Blanca

Križevčanin Tomislav Leskovar, ljubitelj planinarenja, član HGSS-a, veliki navijač Dinama. Puno bi mogli još nabrajati o Tomislavu koji je nedavno došao do novog pothvata.

Naime, popeo se na Mont Blanc, alpski masiv planinskog sustava Alpa najviši u Francuskoj i Italiji i drugi po veličini u Europi, na 4810 metara nadmorske visine. Na sjeverozapadnim obroncima su mnogobrojni ledenjaci, a najveći među njima ledenjak Mer de Glace, spušta se prema dolini Chamonix.

Leskovar se popeo na Mont Blanc s talijanske strane, a nedavno je isto učinio s francuske strane. Podijelio je s nama svoje dojmove. Cijela ekspedicija počela je 2. kolovoza kretanjem iz Križevaca. Završila je 10. kolovoza povratkom u Križevce.

“Prva destinacija bila nam je Lana u Italiji gdje smo se parkirali, ostavili kombi te žičarom krenuli prema našem prvom domu na planini Monte Rosa. Žičarom smo se dizali do nekih 3000 metara te smo nakon dolaska krenuli na naš uspon.

Prvi dom je bio na visini od 3647 metara. Tu smo, po dolasku, odmarali, večerali i pripremali se za iduću noć i sljedeći uspon – rekao je Leskovar i dodao kako je sljedeća destinacija bila Regina Margherita. -To je dom na 4559 metara, gdje smo noćili, odmarali i imali nekih sitnih zdravstvenih problema koje smo uspješno riješili da bi ujutro nakon odmora se spustili nazad do žičare, došli do kombija i nastavili naš put prema Chamonixu.

Dolaskom u Chamonix imali smo dan i pol odmora do kretanja prema našem glavnom cilju, a to je uspon na Mont Blanc. Kretali smo od stanice San Guernee koja je jedna od stanica na kojima vlak vozi prema početku uspona. Sama vožnja traje 45 minuta. Po dolasku kretali smo smo se prema našem prvom domu koji je na visini od 3167 metara.

Nakon odmora smo rano ujutro krenuli prema drugom i glavnom domu koji je na visini od 3835 metara. U 2 ujutro smo imali buđenje i doručak i oko 3 sata smo krenuli prema vrhu. Sam uspon, svladavanje 1000 metara nadmorske visine trajao je pet sati. Negdje oko 8 sati smo bili na vrhu gdje smo si čestitali, slikali se i krenuli sa spuštanjem dolje”, zaključio je Leskovar.