PORA u prvoj polovici godine pripremila i provela 123 projekta vrijedna 57 milijuna eura

Razvojna agencija PORA KKŽ je tijekom prve polovice ove godine uspješno obavljala aktivnosti pružanja stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih projekata na području Koprivničko-križevačke županije, a u suradnji s javnopravnim tijelima – županijom, jedinicama lokalne samouprave i ostalim javnim institucijama s područja KKŽ.

Partnerstvo i suradnja s javnopravnim tijelima rezultirala je pripremom i provedbom ukupno 123 projekta sveukupne vrijednosti 57 milijuna eura, od čega je 90 projekata pripremljeno za prijavu na različite natječaje u okviru EU i nacionalnih izvora financiranja, dok su 33 projekta sufinancirana EU sredstvima u fazi provedbe ili provedena.

Značajan je to broj projekata koji doprinose ravnomjernom regionalnom razvoju naše županije, a od navedenog broja njih 85 su infrastrukturni projekti odnosno izgradnja, rekonstrukcija ili modernizacija objekata i cesta.

Izdvajamo pripremu 14 projekata izgradnje i/ili rekonstrukcije i opremanja nerazvrstanih cesta sveukupne vrijednosti 9,7 milijuna eura, zatim 2 projekta iz domene turizma vrijednosti 16,5 milijuna eura te 12 projekata izgradnje dječjih vrtića vrijednosti gotovo 3,5 milijuna eura.

Ostali projekti obuhvaćaju rekonstrukciju i adaptaciju raznih objekata značajnih za razvoj ruralnih sredina, kao što su domovi kulture i kulturni centri, dječja igrališta, modernizacija javne rasvjete, rekonstrukcija parkirališta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje sportskih centara i sportskih terena.

Također je pripremljeno i 13 projekata izrade prostornih planova nove generacije, koji će se provoditi putem elektroničkog sustava „ePlanovi“.

Projekti koji su obilježili prvu polovicu godine, a kojima stručnu pomoć pruža Razvojna agencija PORA KKŽ su projekt „Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma“ vrijedan 13 milijuna eura, čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, kao i projekt „Bolenov dravski put“ vrijedan 3,5 milijuna eura čiji je nositelj Općina Gola, a koji će u značajnoj mjeri podići razinu turističke ponude na području Koprivničko-križevačke županije te se financiraju sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.