Predstavljen projekt Mladi na potezu u Đurđevcu

U organizaciji grada Đurđevca kao nositelja projekta i Udruge za održivi razvoj SUMA kao partnera u provedbi aktivnosti u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljen je projekt Mladi na potezu: Program za mlade grada Đurđevca.

Glavni cilj kreiranja Programa za mlade Grada Đurđevca je potaknuti snažnije i kvalitetnije sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka u Gradu Đurđevcu, rekao je uvodno predsjednik Udruge SUMA Vladimir Miloš te naglasio kako je ovo jedinstvena prilika za sve mlade da se odvaže i da izrade nešto po mjeri mladih.

Ispred Grada Đurđevca prisutnima su se obratili pročelnica Silvija Lukačin i predsjednik Savjeta mladih Grada Đurđevca Matija Bažulić koji su pohvalili inicijativu te izrazili potporu u suradnji i pomoći kroz nadolazeće aktivnosti. – S udrugom SUMA smo surađivali na nekoliko projekata i oni su kvalitetan primjer kako se radi s mladima i za mlade. Važno je da napravimo nešto za mlade da se čuje i njihov glas, kazao je Bažulić. Dodao je kako će se uskoro raspisati i novi Javni poziv za Savjet mladih Grada Đurđevca.

Glavni inicijator ideje za pokretanje ovog projekta je član Udruge Leo Fel, koji je predstavio planirane aktivnosti kroz projekt, a čija će provedbe krenuti od rujna.
– Iznimno mi je drago da je Grad Đurđevac prepoznao priliku i zaista su otvorili svoja vrata i dali se kao partneri u ovaj projekt. Projekt je sufinanciran iz sredstava EU iz Erasmus programa K154, gdje se mladi povezuju s nositeljima odluka, rekao je Fel.

Ovakve projekte za mlade imaju i Križevci i Koprivnica tako da će ovim projektom Đurđevac postati treći grad koji će dobiti certifikat „Grad za mlade” na području Koprivničko-križevačke županije, a prvi na području đurđevačke Podravine, kazao je Fel te dodao kako se certifikat „Grad za mlade” dodjeljuje od strane Udruge gradova.

Projekt je trajanja 10 mjeseci, vrijednosti nešto više od 26 tisuća eura. U sklopu projekta organizirano je i studijsko putovanje u Kastav i Pazin u rujnu, nakon čega će se provoditi lokalne konzultacije s mladima. Na strukturirani način ćemo propitkivati mlade o tome koje su njihove potrebe, s kojim se izazovima suočavaju. Na taj ćemo način pokušati brojne situacije, za koje možda i nismo svjesni da postoje, osvijestiti te pokušati isplanirati ono što je potrebno napraviti kako bi uočene potrebe pokušali ispuniti, naglasio je.

Nakon konzultacija i radionica za mlade, izradit će se formalni dokument kako bi se krajem godine na Gradskom vijeću izglasao Program za mlade koji će u višegodišnjem razdoblju omogućiti da Grad na jedan strukturirani način pristupa svim važnim pitanjima za mlade. Početkom iduće godine predstavit ćemo Program za mlade, ali i pokušati uključiti ostale jedinice lokalne i područna samouprave kako bi i njima prenijeli svoju dobru praksu, zaključio je Fel.