Veliko priznanje đurđevačkom srednjoškolcu Davidu Kuzmiću

Nagrada dr. sc. Ante Žužul, dodijeljena ovih dana na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih maturantici Lari Usmiani za najbolje rezultate postignute na državnoj maturi iz hrvatskog jezika i povijesti, osvijetlila je važnost humanističkog obrazovanja u suvremenome hrvatskom društvu.

Vrijedna nagrada u novčanom iznosu od 5.000,00 eura najviše je obradovala dobitnicu, a koncepcija nagrade koja je utemeljena 2022. godine oduševila je mnoge, posebno Davida Kuzmića, maturanta Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i budućeg studenta Pravnog fakulteta u Zagrebu. U dirljivom i neobičnom pismu koje je nedavno uputio utemeljitelju Nagrade i predsjedniku Upravnog odbora Školske knjige zahvalio je na podršci koju pruža mladim ljudima i predložio da postojeću nagradu dopuni još dvjema dodatnim nagradama za pojedinačne predmete što je dr. sc. Ante Žužul prihvatio uz posebnu zahvalu.

Dirljivo pismo Davida Kuzmića motiviralo je dr. sc. Antu Žužula, utemeljitelja istoimene nagrade da ovih dana dodijeli još dvije dodatne nagrade i time pruži maksimalan poticaj učenicima koji briljiraju na pojedinačnim područjima hrvatskog jezika i povijesti.

Mladom je Đurđevčaninu Davidu Kuzmiću, inače strastvenom zaljubljeniku u povijest i hrvatski jezik, tijekom školovanja smetao drugorazredan tretman humanističkih znanosti u obrazovnom sustavu i javnom životu u odnosu prema sve traženijim STEM znanostima koje se intenzivno promiču, ali je oduševljen činjenicom da predsjednik Upravnog odbora Školske knjige prepoznaje važnost humanističkog obrazovanja u oblikovanju nacionalnog identiteta.