Županijski Zavod za javno zdravstvo izdao naputke za zaštitu od vrućina

Izloženost tijela visokim temperaturama okoliša može utjecati na psihičko stanje (zbunjenost) te fizičko stanje organizma – od iscrpljenosti pa čak do poremaćaja rada srca.U kroničnih bolesnika često dolazi do pogoršanja postojeće bolesti. Posebno ranjive skupine stanovnika su starije osobe, dojenčad i djeca, osobe nižeg socioekonomskog statusa, kronični bolesnici i osobe koje obavljaju aktivnosti na otvorenom (poljoprivrednici, građevinari, …) ili u zatvorenom (ljevaonice metala, tvornice keramike, rudarske djelatnosti, rad u pekari i kuhinji).

Prema podacima Međunarodne baze podataka o katastrofama (EM-DAT), toplinski valovi bili su najsmrtonosniji ekstremni vremenski događaji od 1980. do 2011. godine. U periodu od od lipnja do rujna 2003. godine toplinski val je prouzročio više od 70.000 smrtnih slučajeva diljem Europe. Što nam nosi budućnost? Očekuje se da će buduće klimatske promjene povećati učestalost i intenzitet toplinskih valova. Na sreću, na štetne učinke visokih temperatura se u određenoj mjeri ipak može utjecati.

Jednostavne mjere za smanjenje izloženosti tijekom toplinskog vala: Nastojte rashladiti prostor u kojem živite i klonite se vrućine što je više moguće. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine. Potražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova. Ako se osjećate loše, smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju što je prije moguće.

HITNA STANJA ! Ako netko ima vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara i nemiran je), grčeve i/ili je bez svijesti odmah zovite liječnika / hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika / hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignute joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30°C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38° C. Nemojte davati osobi lijekove za snižavanje temperature (npr. acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol). Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Potražite dodatne informacije o zdravstvenim učincima topline i kako ih spriječiti u priloženim uputama.

PREPORUKA_-_Zastita_od_velikih_vrucina.pdf

PREPORUKA_2_-_Zastita_od_velikih_vrucina.pdf