Ensemble Ibérica izvest će glazbu 18. stoljeća u grkokatoličkoj katedrali

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima poziva na koncert u sklopu 54. Varaždinskih baroknih večeri pod nazivom “Glazba 18. stoljeća na portugalskom dvoru”.

Nastupa Ensemble Ibérica, odnosno Alexandre Andrade na baroknoj flauti, David Cruz na baroknom violončelu te Ivan Oliveira na teorbi i baroknoj gitari.

Koncert će se održati u utorak, 24. rujna u 20 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Projekt Ensemble Ibérica /Iberian Ensemble osmislio je 2013. godine Alexandre Andrade. Cilj je povezati muzikološka istraživanja i izvođenje iberijske instrumentalne glazbe 18. stoljeća. U svijet instrumenata rane glazbe također nastoji uključiti mlade glazbenike poticanjem kontakta i učenja.

Polazeći od barokne flaute (traversa) i uključujući druge instrumente – baroknu obou, barokni fagot, šalmaj, baroknu violinu, a uz pratnju čembala, baroknog violončela, viole da gambe i barokne lutnje, Ensemble Ibérica /Iberian Ensemble ima različite sastave, uvijek povezane s repertoarom koji će izvoditi.

Stilističko bogatstvo repertoara iberijskog i talijanskog baroka te njihove veze s Brazilom, a polazeći od povijesno informirane interpretacije, predstavljaju izazove s kojima se susreću svi elementi ovog projekta.

Od svog osnutka, Iberian Ensemble djeluje bez prekida, surađujući s lokalnim vlastima, udrugama, sveučilištima, glazbenim akademijama i konzervatorijima, muzejima, festivalima i kulturnim institucijama u Portugalu, Španjolskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Brazilu.