FARO ART FESTIVAL Izložba Borisa Grkovića otvorena u Križevcima

Centar Mariapoli Faro domaćin je 6. Faro Art Festivala, koji se ove godine održava od 13. do 15. rujna. Riječ je o međunarodnom, međugeneracijskom i interaktivnom festivalu na kojem se sudionici mogu kreativno i maštovito izraziti kroz niz radionica. Festival se održava u duhu neprolaznosti, ljepote i empatije te nudi kreativno umjetničke radionice poput glume, poezije, fotografije, likovne radionice, kreativnog modelarstva za djecu, edukativnih radionica, izložbi umjetničkih djela i drugih aktivnosti.

Festival je u petak ugostio izložbu poznatog hrvatskog ikonopisca Borisa Grkovića pod nazivom „Tragovima madonera“, u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

-U početku sam radio samo male ikone, tzv. putnog formata, odnosno putne oltariće za svećenike. Početkom rata odlučio sam napraviti velike oltarne ikone za svoju djecu i tako je sve počelo. Nastavio sam raditi s idejom da napravim zbirku bogorodica koje su na hrvatskom Jadranu – rekao je Grković te dodao da su dvije najstarije slike na izložbi u Križevcima. -Nastale su početkom 13. stoljeća, to je bogorodica u katedrali na Hvaru te jedna karmelićanska ikona iz Napulja – kazao je autor.

O izložbi je govorio i prof. dr. sc. fra Ante Crnčević OFM, pročelnik katedre za liturgiku na KBF-u, a sve je uvodno pozdravio križevački vladika Milan Stipić.