Križevci domaćin početne konferencije Interreg VI-A programa suradnje Hrvatske i Mađarske

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima u četvrtak se održala početna konferencija Interreg VI-A programa suradnje Hrvatska – Mađarska.

Okupljene je na početku konferencije pozdravio gradonačelnik Mario Rajn i poželio im dobrodošlicu u Križevce: „Križevci su proteklih godina bili dio nekoliko značajnih projekata financiranih kroz Interreg, a svi su pozitivno utjecali na kvalitetu života naših građana. Ojačali smo naše turističke rute, kulturna događanja, unaprijedili cestovnu mrežu, uredili biciklističke staze i mnogo više. Gledajući unaprijed, imamo ambiciozan plan kako u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje nudi novo programsko razdoblje. Uvjeravam vas da ćemo nastaviti raditi s istim entuzijazmom kako bismo iskoristili svaki potencijalni projekt za daljnji napredak našeg grada te kako bismo ojačali suradnju s našim mađarskim partnerima.“

Prigodnim riječima obratio se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren: „Koprivničko-križevačka županija od samih početaka aktivno sudjeluje u ovom navedenom programu, još kada je Republika Hrvatska bila kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Tijekom tih 15-ak godina naše zajedničke prekogranične suradnje u okviru ovog Interreg programa realiziran je cijeli niz kvalitetnih projekta značajnih za razvoj naše županije. U posljednjih desetak godina od kada je Hrvatska članica Europske unije, iz ovog programa realizirano je 35 projekata, a čiji smo ili nositelji ili partneri bili upravo mi.“

S nekoliko riječi obratio se i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković koji je svima koji će se prijaviti na javni poziv poželio puno uspjeha u prijavi, a onima koji će projekte ocjenjivati poželio je puno kvalitetnih projektnih prijedloga.

Peter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske naglasio je kako je Interreg važan program u kojem nisu toliko bitna financijska sredstva koliko je bitno stvaranje veze i suradnje između država, vlada, regija i ljudi.

O važnosti programa govorio je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić koji je pritom istaknuo kako se na ovaj program dugo čekalo te kako je ovo ujedno prvi Interreg program kojim upravlja Hrvatska.

Naime, Europska komisija je 21. ožujka ove godine odobrila Program prekogranične suradnje Interreg VI-A, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske objavili su 2. rujna 2024. prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga okviru ovog programa.

Sufinancirat će se projekti u svrhu promicanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, promicanja prilagodbe klimatskim promjenama, jačanja uloge kulture i održivog turizma, poboljšanje jednakog pristupa uključivim i kvalitetnim uslugama obrazovanja, osposobljavanja i cjeloživotnog učenja, povećanja učinkovitosti javne uprave s pomoću promicanja pravne i administrativne suradnje, te u svrhu izgradnje uzajamnog povjerenja, osobito poticanjem djelovanja „od građana za građane“. Ukupna financijska alokacijska sredstva iznose 26,3 milijuna eura iz EFRR uz stopu sufinanciranja od 80 posto.

Početnoj konferenciji prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Darko Masnec, ravnateljica PORE – Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić sa suradnicama te brojni drugi.