Održana filozofska tribina: “Franjo Marković (1845.-1914.) – povodom 110. godišnjice smrti i 180. godišnjice rođenja “

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima u suradnji s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci organizirali su filozofsku tribinu Franjo Marković (1845.-1914.) – povodom 110. godišnjice smrti i 180. godišnjice rođenja.

Na tribini su izlagali prof. dr. sc. Hrvoje Jurić: “Franjo Marković – utemeljitelj moderne hrvatske filozofije”, prof. dr. sc. Lino Veljak: “Filozofija Franje Markovića u kontekstu onodobne europske filozofije”, dr. sc. Zvonko Šundov: “Estetski problem u djelu Franje Markovića” i doc. dr. sc. Goran Sunajko: “Franjo Marković i ideja panslavizma”.

Dr. sc. Zvonko Šundov autor djela “Estetski problem u djelu Franje Markovića” rekao je kako je Franjo Marković značajan i bitan filozof koji je uveo filozofsku terminologiju.

– Značajan je i što je napisao prvu povijest estetike na našem jeziku. Za njegove filozofije su bitne tri stvari. To je da se nije bavio samo estetikom nego i etikom i metafizikom. Metafizika je teoretska filozofija, Etika je nauka o dobru, a estetika je filozofija lijepih umjetnosti. Da bi razumjeli cijeli filozofski koncept našeg Markovića potrebno je reći da je bio pod utjecajem Herberta te je i bio i pod snažnim utjecajem Kanta. Marković govori o sintezi osjetilne spoznaje. Marković definira umjetnost za koju je potrebna ideja koja je predgovor za sve. Markovićevo filozofsko mišljenje odigralo je bitnu ulogu za Križevce i za cijelu Hrvatsku.

Marković se nije bavio samo filozofijom. Pisao je drame i poeziju. Marković je bio pod utjecajem i starogrčke filozofije, prije svega Platona i Aristotela koji su učitelji ljudskog roda te Sokrata. Marković je prekretnica duha svojim djelom. Zadužio je i buduće generacije i stvorio je mogućnosti bolje i drugačijeg filozofiranje, života i učenja. Marković sa svojom estetikom filozofije omogućuje drugačiji pristup logičkog, estetskom i moralnom mišljenju. Marković je svojim djelom Križevce podigao na pijedestal kulture, obrazovanja i prosvjete – rekao je Šundov.

Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, autor djela “Franjo Marković – utemeljitelj moderne hrvatske filozofije” naglasio je kako nije prvi puta u Križevcima i kako mu je drago što je opet ovdje.

– Franjo Marković je ključan i neizostavan na Filozofskom fakultetu budući da je on osnivač studija filozofije i odsjeka za filozofiju, osnivač Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, on je važan za cjelokupnu filozofiju i cjelokupnu znanost u Hrvatskoj. Ono što je Franjo Marković krajem 19. stoljeća i početkom 20. zacrtao još uvijek živi i sve što je kasnije nastajalo u filozofiji još uvijek nosi pečat Franje Markovića – rekao je Jurić.

Program obilježavanja godišnjica rođenja i smrti Franje Markovića sufinancira Ministarstvo kulture i medija.

Tribina još je jedno od događanja u ovoj i sljedećoj godini kojima Gradska knjižnica “Franjo Marković” obilježava 110. godina od smrti i 180. godina od rođenja značajnog hrvatskog književnika, filozofa, humanista, Križevčanina po kojem knjižnica od 1989. nosi njegovo ime.